Град Олгин се намира в Източна Куба, или, както в Куба се казва на тази част от страната – Ориенте. Градът се намира на 40 км. от Атлантическия океан. Разполага с летище с редовни полети до Хавана и добри за кубинските стандарти пътни връзки към Баямо и “портала” на Ориенте – Лас Тунас. Информацията за състоянието на пътищата е от август 2019 година. Пътят от Баракоа е изпъстрен с невероятни панорами, но е изключително лош – 40 км. черен път с камъни. Някои от причините за това са честите урагани, лошата поддръжка и разрушените мостове от преливащите циклони реки. Пътят към старата столица Сантяго  е по-добър – последните 40 км. са магистрала. В провинцията Олгин се намира крайморският град Хибара, където се вярва че Христофор Кoлумб пристига за първи път на брега на 27 октомври 1492 г., когато изрича известната фраза:

„Това е най-красивата и зелена земя, които човешките очи са виждали!“

Олгин дължи името си на един от хората от свитата на Диего Веласкес, известен като покорителя на Куба. Същият води унищожителна битка с местното население – индианците Таини.

Mоже да се каже, че по отношение на туризма в Олгин все още има какво да се развива, но една от главните причини за това според мен е липсата на добра инфраструктура и отдалеченост от столицата Хавана.

Тук за разлика от останалите градове в Ориенте се срещат предимно бели хора. Причината е че по време на колониалната епоха криолците/наследниците на испанските колонизатори/ гонят чернокожите си роби.

Какво да видим в Олгин?

  • Безспорно най-голямата атракция е хълмът “Лома де ла Круз” /Loma de la Cruz/. Намира се на 261 м. надморска височина и е символ на Олгин и център на много събития. Името на хълма означава “хълмът на кръста” и произлиза от огромен дървен кръст, разположен през 1790 г. там от монаха Франциско Антонио де Алегриа – основател на францисканската общност в района.  В днешни дни се смята, че този голям кръст  пази града от бедствия и катастрофи. До него ще стигнете по точно 365 стъпала, а от върха ще се порадвате на прекрасна панорама.
  • На няколко километра от парк Бария се намира еко пътеката на Лас Гуанас. Преходът през нея е лесен и няма опасни растения или животни. В нея се срещат 127 вида растения, от които 14 са ендемични, повече от 20 вида мигриращи птици и разнообразна сухоземна фауна. Гуана (La Guana) е ендемично дърво в района, което предлага суровина за създаването на съдове и прибори.
  •  Театърът Лирико и фестивалът на иберо-американската култура, състоящ се на всеки две години. 
  • Градът е побратимен с нашия Перник, затова, разхождайки се по булевард “Георги Димитров”, ще стигнете до хотела, носещ името на миньорския ни български град. Там може да изпиете по едно мохито в зала “Плиска”, да хапнете в ресторант “Варна” или пък да изпушите по една пура в бар “Дунав”. Прочетете повече за българските следи в Куба тук.

     

  • В Олгин се прави любимата ми бира Кристал и не толкова любимата ми Буканеро. Това са най-популярните марки бири в Куба.
  • На около 40 км. от Олгин ще намерите най-известния курорт в Ориенте – Гуардалавака.

Гуардалавака е един от плажовете в района със синьо-зелени води, предлагащ места за настаняване, ресторанти и кафета. Тук има 8 хотела с 3-4 звезди, които предлагат прекрасна почивка. От нея се възползват предимно канадски граждани. До Олгин се намира летището Франк Паис с два терминала за международни и национални полети.

Времето в Олгин

За разлика от Варадеро тук лятото трае почти през цялата година, тъй като студените ветрове /френте фрио/ са доста по-рядко явление, отколкото в Западна Куба. За сметка на това градът е по-уязвим от ураганите, които веднъж на няколко години минават през Куба през месеците август, септември и много рядко – октомври.  Прочетете повече за времето в Куба тук. Как да стигнете до Олгин? Единият вариант е да летите с Cubana de Aviacion, които имат редовни ежедневни полети от Хавана, другия да хванете автобус на Viazul – автобусната компания за чужденци в Куба или да хванете такси.