Олгин Куба

Град Олгин се намира в Източна Куба или както в Куба се вика на тази част Ориенте.  Града се намира на 40 километра от Атлантическия Океан. Разполага с летище с редовни полети до Хавана и с добри за кубинските стандарти пътни връзки към Баямо и „портала“ на Ориенте Лас Тунас. Информация от август 2019 година за състоянието на пътищата. Пътят от Баракоа  е изпъстрен с невероятни панорами но е изключително лош, има  40 километра черен път с камъни. Една от причините за това са честите урагани и лошата подръжка и разрушените мостове.  Заради циклоните реките преливат и разрушават мостовете. Към старата столица Сантяго пътят е по-добър последните 40 километра от които магистрала.  В провинцията Олгин се намира крайморския град Хибара, където се вярва че Христофор Кoлумб пристига за първи път на брега на 27 октомври 1492 г. Стъпвайки тук за  първи път той изрича известната фраза:

„Това е най – красивата и зелена земя, които човешките очи са виждали“

Олгин дължи името си на един хората от свитата на Диего Веласкес, който е известен като покорителя на Куба. Същия води унищожителна битка с местното население от индианците таини.

Mоже да се каже, че по отношение на туризма в Олгин все още има какво да се развива но една от главните причини според мен е липсата на добра инфраструктура и отдалеченост от столицата Хавана.

Тук за разлика от останалите градове в Ориенте Куба се срещат предимно бели хора. Причината е че по време на колониалната епоха криолците/наследниците на испанските колонизатори/ гонят чернокожите си роби.

Какво да видим в Олгин?

  • Безспорно най-голямата атракция е хълма „Лома де ла Круз Loma de la Cruz¨. Намира се на 261 метра надморска височина над града и е негов символ и център за много събития. Буквално означава хълма на кръста и е заради огромен дървен кръст, положен през 1790 година от монаха Франциско Антонио де Алегриа, основател на францисканската общност в района.  В днешни дни голям кръст  пази града от бедствия и катастрофи. До кръста ще стигнете по точно 365 стъпала за да се порадвате на прекрасната панорама.
  • На няколко километра от парк Бария се намира еко пътеката на Лас Гуанас, преходът през нея е лесен и няма опасни растения или животни. В нея се намират 127 вида растения, от които 14 са ендемични, повече от 20 вида мигриращи птици и разнообразна сухоземна фауна. Гуана (La Guana) е ендемично дърво в района, което предлага суровина за създаването на съдове и прибори.
  •  Театърът Лирико и  фестивалът на Иберо – Американската култура състоящ се на всеки 2 години. Центъра на Олгин е малък, но интересен.
  • Града е побратимен с нашия Перник. За това, разхождайки се по булевард Георги Димитров ще стигнете до хотела, носещ името на миньорския ни български град. Там може да си изпиете по едно мохито в зала Плиска, да хапнете в ресторант Варна или пък да изпушите по една пура в бар Дунав. Прочетете повече за българските следи в Куба тук.

     

  • В Олгин се прави любимата ми бира Кристал и малко не толкова любимата ми Буканеро. Това са най-популярните марки бири в Куба. Така че Олгин е важен град.
  • На около 40 километра от Олгин Куба ще намерите най-известния курорт в Ориенте Гуардалавака.

Гуардалавака е един от плажовете в района със синьо – зелени води, предлагащ места за настаняване, ресторанти и кафета. Тук има 8 хотела с 3-4 звезди които предлагат прекрасна почивка. От нея се възползват предимно канадски граждани. До Олгин се намира летището Франк Паис с два терминала за международни и национални полети.

Времето в Олгин.

За разлика от Варадеро тук лятото е почти през цялата година тъй като студените ветрове /френте фрио/ са доста по-рядко явление отколкото в Западна Куба. За сметка на това града е по уязвим от ураганите които веднъж на няколко години минават през Куба през месеците август, септември и много рядко октомври.  Прочетете повече за времето в Куба тук. Как да стигнете до Олгин? Единия вариант е да летите с Cubana de Aviacion които имат редовни ежедневни полети от Хавана, другия да хванете автобус с Viazul- автобусната компания за чужденци или да хванете такси.