Операция „Залива на Прасетата“ на плажа Хирон Куба. Наши срещу свои.

Световната история познава много случаи, в които за съжаление сънародници се изправят едни срещу други поради политически и расистки причини. Примери можем да дадем с почти всяка страна по света.

Да се надяваме това никога да не се повтаря!

 Като най-посещавания блог за Куба за Българи тук говорим за Куба и конкретно за опита на инвазия САЩ на 17 април 1961 във вътрешните работи на Куба, известно като „Операция в залива на Свинете“.


Предисторията. Годината е 1956. Мястото е  Тукспан Мексико .

След неуспешния опит за революция от 1953 година оцелелите по чудо Фидел и Раул Кастро и още 24 революционери получават амнистия след няколко години затвор излежани в Острова на Младежта. Използват момента за да избягат в Мексико.

Както е била Браила  за нас  „хъшовете“ и Ботев, така  в кубинската история Тукспан в Мексико е мястото, където  Фидел и Раул Кастро заедно с Че Гевара започват своята въоръжена подготовка. Революционерите се качват на кораба Гранма, за да започнат своята героична епопея от 2 декември 1956 година, когато акостират под кръстосан огън на плажа “ Лос Колорадос“ в източна Куба.

Факт е, че революционерите са били на косъм от физическо унищожение стотици пъти. Дали безкрайно стечение на обстоятелствата или подкрепата на народа е причина едно движение с нищожен бюджет да победи режима на Батиста. 

На 1 януари 1959  година революционерите влизат триумфално в Хавана. Всичко останало е история.


Maями САЩ 1961 година- Гватемала-Плажа Хирон Куба.

ДЕСАНТА НА 17 АПРИЛ 1961 ГОДИНА. СВОИ СРЕЩУ НАШИ.

Десанта е реакцията на САЩ вследствие на триумфа на Революцията и е спонсориран от САЩ с подготовката на ЦРУ. Американците използват недоволните от политическите промени кубински емигранти в Маями. Десанта на 17 април 1961  е една от най-големите проекти на американското разузнаване. И една от най-големите му провали.

Бригада 2506. Злополучната цифра и знамето и и сега може да видите из заведенията и ресторантите по Осмо Авеню в Маями.

Бригада 2506 са част от Операция “ Плутон“ одобрена от президента на САЩ  Айзенхауер с капитал около 14 милиона долара.

Причината за намесата на САЩ във вътрешните работи на Куба.

Несъгласен с бъдещите планове на САЩ за Куба и след провалените преговори, Фидел Кастро решава да продължи своите планове за своята родина свързани с най-вече с достъпно образование, медицина, национализация и масов достъп на населението до националните ресурси. 

През 1960 година под носа на САЩ се национализират земи, банки и рафинерии на американски фирми. Нещо, което никой в Западното полукълбо не си е позволил да прави и Америка се заема бързо да поправи това за тях допуснато недоразумение.

Пряка намеса на редовни войски на САЩ би се увенчала с успех, но и с пирова победа. В нестабилната следвоенна среда всяка директна намеса в чужда страна би се тълкувала като открита агресия носеща много по-големи негативни последствия. За това САЩ прилагат познатото си оръжие носило им успех в цял свят. Дай на недоволните мечта и им гледай сеира.

В случая всеки от двете страни на бариерата е готов да брани своята кауза.

  • Кубинските емигранти в Маями са много мотивирани. Всред избягалите в най-големия град на щата Флорида са земеделски собственици, предприемачи, търговци на които новия режим е отнел всяка възможност и имот.
  • От друга страната в Куба другия заряд също е на лице. Поддръжници на Революцията са мнозинството от Кубинския народ. Стотиците хиляди, пострадали от бруталния режим на Батиста удавил в кръв и най-малкия опит за бунт, бедни селяни експлоатирани с години от индустриалци, студенти, социалисти и други. Снимки на музея на Плажа Хирон в Куба:

Америка е наясно с това и не иска да си цапа ръцете. За това е най-лесно да направи същото, което е сторила в повечето латиноамерикански страни. Всичко е ясно. Има мотивирани хора, има и цел. Средства не липсват.В Маями на „кубинското“ осмо Авеню има паметник, който най-добре олицетворява разделението между най-голямата кубинска диаспора в Маями /вече около 2 милиона души/ и  Куба. Политическото разделение след Революцията през 1959 година.

И на двата паметника пише загинали за свободата на Куба.

Операция "Залива на Прасетата" на плажа Хирон Куба

Операция „Залива на Прасетата“ на плажа Хирон Куба

Тези снимки които виждате, са единствените в интернет пространството. Въпреки че и от двете страни на барикадата са кубинци.  Историята ще ги накаже, или ще ги оправдае…Последното е препратка на знаменитата реч на Фидел Кастро Руз по време на неговата защита след първото нападение на 26 юли 1953 година когато Ел Комаданте казва “ Осъдете ме. Няма значение. Историята ще ме оправдае“.


ДЕСАНТА.

Преди същинската атака американски самолети бомбардират летищата в Куба и унищожават макети на  самолети, мислейки ги за истински. Преди това Фидел предвидливо нарежда да го направят за да заблудят американците. И успява.

В крайна сметка десанта приключва с пълен провал за кубинските наемници и Американското разузнаване. Когато бригада 2506 акостира в Залива на прасетата, всичко свършва за 3 дни. Голяма част от от тежкото въоръжение на наемниците е унищожено още в морето. Лично Фидел Кастро ръководи защитата от близкото селце Австралия.

Американците напълно са подценили няколко основни неща.

  • Народа е зад Революцията. И когато започват военните действия, хиляди се стичат като доброволци в отбраната. 
  • Фидел Кастро е отличен стратег и се е подготвил повече от добре. Да не забравяме че той е довел до успех само пред 1 година една на пръв поглед невъзможна война срещу много по-добре подготвен противник в лицето на диктатора Батиста, разполагал с целия ресурс на държавата.

Обезвредена е е парашутната група, която трябва да действа във вътрешността. Най-ожесточени са престрелките на Плажа Хирон. В края на краищата Бригада 2506 се предава на 19 април. Военнопленниците са третирани хуманно и се лекуват в болниците на Хавана, редом с другите ранени революционери.

Истината за участието на САЩ в подготовката и провеждането на операцията предизвиква вълна от възмущение дори и от традиционните военни партньори на Америка.

Година по-късно Куба предава на САЩ пленените 1300 десантчици срещу продоволствия, медикаменти и лекарства.

Операция "Залива на Прасетата" на плажа Хирон Куба. Наши срещу свои.

Операция „Залива на Прасетата“ на плажа Хирон Куба. Наши срещу свои.

Вижте и статията ни за плажа Хирон тук.