Полуостров Сапата. Дивата Куба

Ако Беър Грилс би можел да направи поредения си епизод в Куба за оцеляване в дивото, то полуостров Сапата е едно от тези места.Преставете си място с гъсти мангрови храсти, блата, крокодили и комари на рояци. Да, отгоре изглежда красиво.

La Ciénaga de Zapata /или буквално преведен полуостров Обувка/ е наречен така заради приликата на вдадената земя в Карибско море с това което слагаме на краката си всеки ден. Резервата е една от най-дивите и необитаеми места в Куба и като цяло в Карибите. Сапата се намира в провинция Матанзас и e с  площ около 5000 квадратни километра. Заради многото блата и естествени езера е трудно достъпен район и  слабо населен.

Много наши туристи са ме питали дали тук ще видят плаващите прасета в кристалните синьо зелени води, може би подведени заради “ Залива на Прасетата” който граничи с резервата. Не, е нашия отговор, това може да го видите в Бахамите но не и тук. Залива на Прасетата се нарича така заради полудивите свине които виреят тук , докарано от испанските окупатори още през 17 век. Категорично няма плаващи прасета в рифове, това по-скоро е рекламен трик от Бахамите. 

Това място освен с природата е свързано с новата история на Куба и опита за десант на САЩ и намеса в във вътрешните работи на Куба.

Опита за десант на ЦРУ в Залива на прасетата през 1961 година.

Десантът приключва с пълен провал за кубинските наемници и американското разузнаване. Когато бригада 2506 акостира в Залива на прасетата, всичко свършва за 3 дни. Голяма част от от тежкото въоръжение на наемниците е унищожено още в морето. Лично Ел Команданте Фидел Кастро ръководи защитата от близкото селце Австралия.

Равносметката – американците напълно подценяват няколко основни неща:

  • Народът на Куба е зад Революцията – хиляди се стичат като доброволци в отбраната;
  • Фидел Кастро е отличен стратег и се е подготвил повече от отлично – да не забравяме, че само година по-рано той довежда до успех една на пръв поглед невъзможна война срещу много по-добре подготвен противник в лицето на диктатора Батиста, разполагал с целия ресурс на държавата.
  • Обезвредена е и парашутната група, която трябва да действа във вътрешността. Най-ожесточени са престрелките на плажа Хирон. Бригада 2506 се предава на 19 април. Военнопленниците са третирани хуманно и се лекуват в болниците на Хавана, редом с другите ранени революционери.

Истината за участието на САЩ в подготовката и провеждането на операцията предизвиква вълна от възмущение дори и у традиционните военни партньори на Америка. Година по-късно Куба предава на САЩ пленените 1300 десантчици срещу продоволствия, медикаменти и лекарства.

Прочетете повече за опита на инвазия в Залива на Прасетата от ЦРУ и САЩ през 1961 тук.


Тук се намира една от най-големите атракции езерото Гуама, където можете да се качите на лодка и да видите как е изглеждало традиционно индианско селище на изчезналите племена Таини. Прочетете повече тук за Гуама.

На острова Гуама можете да видите техните колиби,  вещи и сечива. Когато червенокожите индианци биват изтикани от всички що-годе добри земи, тук остава последното им убежище всред блатата и крокодилите. Тук се разиграва най-голямата драма. Конкистадорите нападат туземците и ги изклали до един. Запазена е легендата, че за да не попадне индианското златно съкровище /тесоро/ в ръцете на испанските завоеватели вождът Гуама го хвърля в водите на езерото, което бива кръстено точно така, Тесоро. На това място е изградено туристическо наколно селище с малки и модерни колиби в индиански стил от подръчни материали. Покривите са конусовидни, покрити с палмови листа. Има създаден музей на индианския бит и култура с каменни сечива. Изобразено е чрез статуи тяхното умение да ловят с тояги, мрежи и ръце крокодили и риби. Има и хотел с наколни къщи.


Друго интересно място в близост е Езерото на рибите, което е всъщност е подобно на подводните пещери сеноти /прочете повече за сеноте в Мексико/ . Това е едно солено езеро свързано с подводен тунел с Карибско Море но се намира на около 200 метра навътре в сушата. 

Другата забележителност за гмуркачи е Плая Ларга със своите коралови рифове в близост до брега.

    bgspace YOUTUBEcuba bgspace

Прочетете най-подходящото време за посещение на Куба тук.