Пресидио Модело Куба /Presidio Modelo Cuba /, едно от най-призрачните места в света.

    bgspace YOUTUBEcuba bgspace

Прочетете най-подходящото време за посещение на Куба тук.

На последната ми изложба на 16 юни 2022 година Непознатата Куба един посетител сравни фотографията на Пресидио Модело  с Бузлуджа. Да, и на двете места времето е просто спряло. Но може би това е единствената прилика. Следва малко история.


Пресидио Модело е изоставен затвор в близост до столицата Нуева Херона  на Острова на Младежта или Остров Пиньос, най-големия такъв в Куба.  Строен по копие на зловещия Стейтвил в щата Илинойс, САЩ който все още работи като поправителен център за затворници и рецидивисти.

Пресидио Модело  е завършен през втората половина 20-те години на 19-ти век. Затваря дейността си през 1967 година и от тогава е изоставено и призрачно място.  В този затвор и на този остров са изтърпявали присъдите двамата най-бележити личности в историята на Куба Хосе Марти и Фидел Кастро Руз.

Пресидио Модело  е бил затвор с пет сферични сгради за около 4900 затворници.  Това място е било наказание, ужас и и поправителен лагер за всички кубинци, които изразявали своите патриотични от про-американските марионетни  правителства на Куба през 30-те и 40-те години на миналия век както и за  изпълняване на  присъдите на хора с криминални и други  престъпления. Във всеки от  петте кръгли сгради с по 93 килии с по две легла  имало контролен център в центъра на сградата  с надзиратели с  картечници за потушаване на евентуални безредици или опити за бягство. Силите на реда не влизали в етажите поради липсата на решетки между етажите.  След краха на  Нацистка Германия през 1945 година две от сградите  са използвани за  затваряне на немски и японски затворници. Някои от германците успяват да избягат и се преселват  в Южна Бразилия, Уругвай и Аржентина.

Един от патриотите на Куба Пабло де ла Ториенте борещ се срещу диктатурата  на Херардо Мачадо,  бива пратен там. Той публикува тринадесет статии „Островът на 500-те убийства“ във вестник Ahora / превод Сега/ на базата на които той написва книгата си „Пресидио Модело“  „Presidio Modelo“,  посветена на голямата любов на живота  Тете Казузо, която му пишела писма  всеки един ден от 500-те в които той бил в затвора.  През май 1933 г. е преместен в затвора в Хавана и освободен. Бяга от Куба  на борда на испанския кораб Христофор Колумб до Ню Йорк,  откъде той продължавал да се бори срещу диктатурата на Мачадо.

Maлко по-късно  1953 година Фидел Кастро и 25 от неговите другари революционери са осъдени и лежат тук две години след атаката им срещу казармата Монкада в Сантяго де Куба през 1953 г. След амнистията им те бягат от тук в Мексико за да започнат там подготовката за Кубинската Революция.

Тук повече от всяко място в Куба времето е спряло. Успях да се промъкна  нелегално заради факта че сградите се рушат има опасност и влизането е забранено  и да снимам застиналите и рушащи се фасади, свидетели на трагични събития, които отекват във вечността със своите тъмни сенки и изгнили железа. Когато жаркото слънце надникне над замръзналия покрив топи малко по-малко бетоновите сиви свидетели на една трагична епоха.