[big_heading centered=“no“]Топ 10 туристически забележителности в Куба[/big_heading] 

[big_heading centered=“no“]1. Винялес[/big_heading] 

Започваме Топ 10 туристически забележителности в Куба с западният район Пиняр дел Рио където е  най-голямата и обособена природна географска област в страната.

В този красив земеделски регион се намира селцето Винялес, сгушено между причудливи скали и хълмове като купи сено. В долината на Винялес може да видите карстови образования над и под земята. На места варовитите планински вериги са пробити като със свредел от реки.

Множеството пещери тук, всред които най-известната „Пещера на Индианците“ където може да се спуснете с лодка в подземна река са служили на местното население като естествен дом и убежище. С идване на испанските колонизатори започва бърз геноцид на местното население до пълното им изтребление. Все пак тук можете да се види възстановки на начина им на живот,  сечивата които са използвали и т.н.

Макар и с неголеми размери планините тук имат подчертано планински характер. На 500 метра височина се редят един след друг планински вериги съставящи Западно Кубинските Кордилери.

На много места може да видите и пещери, подслонявали  в миналото и индианци, а в колониалната епоха избягалите от своите испански господари роби /симaрони/

Малко на запад от Винялес   е региона Вуелта Абахо/ Vuelta Abajo/

където се отглежда най-висококачествения тютюн в Куба. Пътят лъкатуши между насаждения от тютюн, сламени къщурки и високи скали.

[big_heading centered=“no“]2.Булеварда Малекон Хавана[/big_heading]

„Малекон“ в Куба се казва на всеки булевард или улица край морето, където може човек да се разхожда, флиртува, лови риба, пие ром Сантеро или просто да се радва на живота. Топ 10 туристическа забележителност в Куба номер 2.

Почти във всеки крайбрежен град в Куба има Малекон, но Хаванския е най-голям, най-различен и най-цветен. Той е дълъг 7 км и шеговито се нарича от кубинците най-дългата пейка на света.

Малекон започва от старинния ресторант 1830, място на  салса партита. На изток продължава през аристократичния Ведадо покрай строените от американската мафия хотел Ривиера и емблематичния Насионал, през 23-та за да стигне  до залива на Хавана където е възникнал града.

По време на зимните бури /не си представяйте сняг а просто силни ветрове/ се затваря едното платно или целия булевард заради огромните вълни които прескачат бетонната преграда и често наводняват близките квартали.

[big_heading centered=“no“]3.Гуама[/big_heading]

Природният резерват Гуама географски е разположен на полуостров Сапата /Обувка/ Това е най-слабо населения регион в островната държава. Тук ще видите огромни хълмисти терени с нискостеблени гори, храсти и блата.

 Националния парк  се нарича Монтемар, където е и резервата  Гуама. Тук можете да се качите на лодка и да преплавате през „Лагуната на съкровищата“.

На отсрещния бряг е разположено автентично селище, съхранило атмосферата преди времето на Колумб. Индианци вече няма, но на със скулптури е пресъздаден бита , културата и ежедневието им.

Тук ще видите и автентичния резерват където се отглеждат cocodrillo cubano -кубинският крокодил и хутияс -водни плъхове или бобри по нашенски.

[big_heading centered=“no“]4. Стара Хавана[/big_heading]

Друг град като Хавана в Куба няма. Някъде кварталите му приличат на тропически парк, другаде на европейски град.

Въпреки че голяма част от фасадите на сградите са доста олющени и полуразрушени, в последните години се наблюдава масовата им реновация  в старинната част . Тук освен колониални сгради ще видите кубинското копие на Капитолията,

широкия сенчест булевард Прадо по който всяка неделя се вихри търговия с недвижими имоти, великолепният театър Гарсия Лорка и други. Напълно обновен е Стария Площад който е служил както за пазар на роби, така и за публични екзекуции. Прекрасни са и площада на Катедралата и Площада на Оръжията.

 

[big_heading centered=“no“]5. Тринидад[/big_heading]

Карибско синият Тринидад е също в топ 10 на туристическите забележителности в Куба.  Въпреки че е малък град, тук лесно може да се загубите. Всичките разноцветни къщички изглеждат еднакво,  а по калдъръмените улички дрънкат всевъзможни превозни средства. Според много историци това е най-запазения колониален град в Куба.

[big_heading centered=“no“]6.Кайо Ларго[/big_heading]

Кайо Ларго притежава бели плажове, морски звезди и изумрудени води. Никой от плажовете из Куба не може да се сравни с този дълъг 14 км и широк средно 2-3 км карибски остров.

Островът предлага разкошни условия за гмуркане.

Близо до него има  коралови рифове, където може да плувате с безкрай цветни рибки  в приказния свят на коралите.

За щастие все още не се предлага от много оператори 🙂

[big_heading centered=“no“]7. Ел Моро. Сантяго де Куба[/big_heading]

В топ 10 туристически забележителности в Куба попада и втория по-големина град в Куба е и един от най-старите градове, основан през 1514 година, две години след основаването на първия испански град в Isla de Cuba- Баракоа. Създаден е от Диего Веласкес. На това място е имало индианско селище от племето Таини, водещи заседнал начин на живо. Строената през 1658 година крепост защитавала входа на залива на Сантяго де Куба, първата столица на острова.

[big_heading centered=“no“]8. Град Баракоа.[/big_heading]

Първият основан град в Куба все още е доста изолиран и това е едно от най-големите му предимства. През 1511 година тук установяват селище първите испански завоеватели.

Най-старият град на острова е съвсем различна Куба.

Тук ще видите пълноводни реки, гъсти джунгли, водопади и планини. Природата прилича на съседна  Доминикана. И е вярно, защото островната републиката е само на 60 километра по море на изток.

Всяка събота тук има „фиеста“ . Всички заведения са отворени, хората танцуват и пеят.

Интересни са  плажовете Managua.

Пътят минава през 3 делти на реки и предлага невероятни гледки.

Реката Yumuri се намира се между Баракоа и Маиси. Спокойно и красиво място за плаж и отдих.

Ako имате повече време, може да изкачите  плоският връх El Yunque в близкия Parque Nacional Duaba, описан още от Колумб през 1492 година. По пътя си ще срещнете много реки и водопади.
От самолетнатната снимка която съм направил може да видите връх El Yunque.

[big_heading centered=“no“]9. Варадеро[/big_heading]

Варадеро е най-големият национален морски курорт в страната, разположен на 42 км от Матанзас и на 120 км от Хавана.Полуостровът е широк само километър и половина в най-широката си част и практически е отделен от Куба. Разпрострял се по полуостров Икасос като северната му страна /по която са построени повечето хотелски вериги/ е със ситен пясък а другата е предимно мочурлива и скалиста. Дългата коса на полуостров Икасос загражда от север залива на Карденас като прави този град удобно пристанище с корабостроителен завод и експорт на  захар.

Преди революцията Варадеро е посещаван от американци и местната аристокрация, а сега от канадци, европейци, хаванци и емигранти кубинци от Маями и Флорида и естествено от Волен Сидеров 🙂

В североизточната част на полуострова са се съхранили девствени гори и плажове.

Тук е най-скъпото място в карибската държава. Кубинският „Слънчев Бряг“ е свързан  с Хавана посредством платена магистрала. От началото на 2015 започнаха масови строежи на два големи хотелски комплекса.

[big_heading centered=“no“]10. Сиенфуегос[/big_heading]

Сиенфуегос, както казват кубинците е най-чистия град на острова.  И това е факт. По принцип кубинците имат доста вредни навици и не пазят околната си среда, хвърляйки навсякъде отпадъци. Сиенфуегос е изключение от това правило. Проектиран и строен от френски заселници. Тук можете да се насладите на централния площад Хосе Марти, красивия Малекон и  прекрасния палат Palacio de Valle.

[text_box title=“Прочетете пътеписите и инфо от почти всяка точка за Куба и направете точките повече като качите свой пътепис!“ text=“Куба отвътре.Пътеписи и всичко за Куба“ margined=“yes“ no_bgr=“no“][button href=“http://bgspace.com/cuba/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8/“ css_classes=“bordered button_blue tiny_button“] Качете своя пътепис[/button][/text_box]

  [image_featured_text_holder]

  [image_featured_text_holder_row]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/08/cuba15.jpg author=““ position=““]Информация за Куба[/image_featured_text]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/09/dinero.jpg author=““ position=““]Парична система на Куба[/image_featured_text]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/08/slide3.jpg author=““ position=““]Кога да посетим Куба[/image_featured_text]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/revslider/video_slider/walkway.jpg author=““ position=““]Какво да сложим в куфара[/image_featured_text]

  [/image_featured_text_holder_row]

  [image_featured_text_holder_row]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/08/slide31.jpg author=““ position=““]Поръчай виза за Куба[/image_featured_text]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/08/footer1.jpg author=““ position=““]Танци и музика[/image_featured_text]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/08/typing.jpg author=““ position=““]Транспортът[/image_featured_text]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/08/Untitled4.jpg author=““ position=““]Имоти в Куба[/image_featured_text]

  [/image_featured_text_holder_row]

  [image_featured_text_holder_row]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/08/Untitled11.jpg author=““ position=““]Къщи за гости в Хавана, Мирамар[/image_featured_text]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/08/terraza1.jpg author=““ position=““]Къщи за гостив в Хавана, Ведадо[/image_featured_text]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/08/23.jpg author=““ position=““]Къщи за гости в Тринидад[/image_featured_text]

  [image_featured_text image_url=http://bgspace.com/cuba/wp-content/uploads/2015/08/sala1.jpg author=““ position=““]Къщи за гости във Винялес[/image_featured_text]

  [/image_featured_text_holder_row]

  [/image_featured_text_holder]

  [checklist type=“eg. checked, dotted, arrowed“ margin_bottom=“no“]

  [button href=“http://bgspace.com/cuba/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/“ css_classes=“button_hilite small_button“]Поръчайте си пътешествие до Куба[/button]