На нашата планета има полет между два града в две държави, където в едно разстояние като  между София и Пловдив са вплетени много съдби, разделени семейства и прозира ясна линия между двете велики сили Русия и САЩ. Жители на една страна, с един език, религия и етническа принадлежност. Но /вече/ завинаги различни.

Ако имате полет ХаванаМаями ще прелетите около 1 час, който за много хора означава поне 60 години. Как 140 километра са 60 години? Прочетете по-надолу.

Какво е Маями за кубинците? Бленувана земя, където съгражданите им живеят уж друг, различен и богат живот. Дали това е така обаче? Оставям на вас да прецените.

Закона за сухите и мокрите крака.  Wet feet, dry feet policy.

Закона  за специална политика на САЩ към кубинците.  Най-общо закона узаконява престоя на имигранти от Куба, добрали се по някакъв начин до бреговата ивица на САЩ или нейната територия през границата с Мексико.

Балсерос, кубински имигранти

Снимка:Wikipedia

Ако имиграционните служби хванат нелегален имигрант в територията на Америка го депортират. Тази политика не се отнасяше до кубинците, които се сдобиват с работна виза и документи за временен престой обикновено за 1 година. Скандалния закон е причина за много „балсерос“ или  нелегални кубински имигранти със собственоръчно направени лодки да се отправят към Маями или Кей Уест. Много от тях за съжаление се давят или биват отвлечени от теченията в Мексиканския залив.

Президента на САЩ Обама премахна закона за “ Сухи/мокрите крака Wet feet, dry feet policy“ през януари 2017 година.

Декември 2019 година. Ново време разделно след скандалите между САЩ и Куба заради „соник“ атаките. В последствие САЩ затварят консулството си в Хавана и отново почти скъсват дипломатическите си отношения. Въпреки че посолство има, ако един нормален кубинец иска да кандидатствува за виза за САЩ, трябва да отиде в Колумбия. Само че тази страна изисква също виза за кубинци.

Забавно, нали? 

Хронология в новата история на дипломатическите отношения / на която cuba.bgspace.com сме свидетели от 2012 г./

  • 17 декември 2014 година. Начало на историческите преговори между САЩ и Куба за подписване на официални дипломатически отношения. До тогава двете страни са със скъсани такива

  • 20 юли 2015 година. Джон Кери е първия секретар са САЩ, посещаващ Куба след близо 70 години. Той вдига знамето в посолството на САЩ, намиращо се на Малекон в квартал Ведадо, Хавана. На същата дата знамето се вдига и на кубинското посолство във Вашингтон.

  • 21 и 22 март 2016 година. Американският президент Барак Обама посети Хавана. Той бе първият американски президент, посещаващ острова на Свободата след близо 90 години (!). Следва ренесанс на отношенията между двете страни. Подновяване на туризма, включвайки и круизи между Маями и Хавана. По това време в кубинската столица ни беше трудно да се намери квартира или таксита заради хилядите американци, залели Хавана.

  • 2017 година. Новият президент Тръмп налага нова промяна политиката на Америка към Куба заради нарушаването на човешките права, в „името на справедливостта“ на кубинския народ и ред други причини.

  • 2019 година. САЩ и Тръмп обвиняват Куба в поддръжка на „диктаторския режим на Мадуро“ във Венецуела. Налагат санкции на всички кораби, доставящи гориво и докарват поредната криза с гориво тук.

  • 2020 година. От месец януари  се спират по етапно всички полети от САЩ към  провинциалните градове  Камагуей, Сантяго де Куба, Санта Клара и други оставайки само полетите към Хавана.

Кацам в Маями. Гледат моите печати /много на брой/ в Куба.

 

ДЕСАНТА НА 17 АПРИЛ 1961 ГОДИНА. СВОИ СРЕЩУ НАШИ.

Десанта, спонсориран от САЩ и ЦРУ използвайки кубински емигранти в Маями е една от най-големите проекти на американското разузнаване. И една от най-големите му провали.

Бригада 2506. Злополучната цифра и знамето и сега може да видите из заведенията и ресторантите по Осмо Авеню в Маями.

Естествено участниците в Бригада 2506 са кубинските емигранти, жадуващи за отмъщение.

В Маями има паметник, който най-добре олицетворява разделението между най-голямата кубинска диаспора в Маями /вече около 2 милиона души/ и Куба. Политическото разделение след Революцията през 1959 година. И на двата паметника пише загинали за свободата на Куба. Само че са различни хора. Едните предатели, другите патриоти. Историята ще покаже, или ще ги оправдае… Последното е препратка на знаменитата реч на Фидел Кастро Руз по време на неговата защита след първото нападение на 26 юли 1953 година когато Ел Комаданте казва “ Осъдете ме. Няма значение. Историята ще ме оправдае“.

Операция "Залива на Прасетата" на плажа Хирон Куба. Наши срещу свои.

Операция „Залива на Прасетата“ на плажа Хирон Куба. Наши срещу свои.

Тези снимки които виждате, са единствените в интернет пространството. Прочетете подробности за десанта тук.