Пиняр дел Рио в Куба е столица на най-западната провинция в Куба.

Пиняр дел Рио означава ” Борова река” заради гъстите тропически гори и течащите реки съществували в миналото  по тези земи в епохата преди Колумб .

Пиняр дел Рио е известен в днешни времена с тютюна и известния ликьор от гуаяба “Гуабита” където винаги по традиция в дъното на бутилката ще видите семката на плода.

Западно от града се намира долината”Вуелта Абахо”  където се отглежда висококачествения тютюн в света. В Пиняр дел Рио се намира и завода, произвеждащ отличния ликьор от най-известния и вкусен сладък плод в Куба гуаяба. На около 20 километра северно може да се насладите на долината на Винялес.

Самият Пиняр дел Рио е типичен провинциален град. От тук до Хавана има добре поддържана магистрала.  Най-добре е тук да преспите в къщи за гости със средни цени 15-20 кука на вечер. Тук можете да посетите музея към фабриката за производство на ликьор от Гуаяба. Вечер града предлага скромен избор на нощни заведения. Тук няма много туристи. Ако искате близко плажове избора клони главно между Кайо Хутияс или пък Мария ла Горда. За съжаление и двата пътя не са в много добро състояние.

Добра идея е  също да отскочите до Лас Терразас или Плая Мулата. Или пък Куевас де лос Порталес, където Че Гевара имал щаб по време на карибската криза през 1962 година.