Религии в Куба

Социалната културната и икономическата среда, в която африканските религии се вливат в Куба способстват за феномена на смесването на между примитивни африкански вярвания и общоприетата католическа религия. Търговията с роби довела много от тези хора до бреговете на Куба, Бразилия,  Тринидад и Тобаго и Пуерто Рико.Така възниква сантерията, популярна религия в Куба, Централна и части от  Южна Америка.
 Католическата църква няма религиозен монопол в Куба. Сантерия,  възниква в Куба с идването на първите роби. Въпреки почти насилственото насаждане на католицизма, подобно на помохамеданчването на българите в Родопите, африканците запазват като дълбока семейна традиция религията на предците си. Лишени от свободното си ежедневие в Африка и подложен на смазващи условия на живот и на ръба на оцеляването, робите в Куба разчитат на семейната религия за да поддържат духа си жив. Някои от негрите роби са били висши жреци в своите земи и именно те са били хората, които са способствали да се съхранят традициите, обичаите и почитта към божествата.
Невероятно е, че една религия която включва изкуство, вярвания, радост, живот и любов смущаващо се бърка от  съвременното общество  със сатаната и дявола. Всичко това е доста далеч от истината. Прочетете историята на религиите в Куба тук.
————————————

Статистика

Около 60% от населението в Куба практикува Сантерия и подобни вярвания, а другата част от населението са католици. И все пак  Сантерията е религия, смесила в себе си католицизма и езически религии и секти от черния континент както и индианските обичаи и ритуали. Голяма част от  танците и румбата също са наследени от таините, изчезнали след колонизацията на Куба.  За католицизма е писано много, така че започваме с другата половина. В Wikipedia пише че в Куба преобладава католицизма, но според мен не е вярно.
————————————

За Сантерията и различните вярвания под нейната шапка.

Имайки предвид огромните територии в Африка и различните вярвания на негрите условно се създават няколко течения в  Сантерията. Regla de Ocha o Santería (Регла де Оча или Сантерия), la Regla de Palo (Регла де Пало) у Sociedad Secreta Abacuá (Тайна Асоциация Абакуа- мъжка) (Сосиедад Секрета Абакуа). Племената са населявали приблизително днешните територии на африканските страни Заир, Сенегал, Конго, Ангола, Нигерия и Бенин. Възможно е да има и други страни които не са изброени тук.
  • Regla de Ocha възникнала на базата на традиционните вярвания на племето Йоруба в Западна Африка и областите, където днес се намират Нигерия и Бенин.
  • Regla de Palo (Регла де Пало) или Palo Monte. Поклонниците почитат своя бог Насамби и душите на предците и духовете на на природата, обитаващи дърветата, реки и морета. В колониалните времена в Куба Регла де Пало е била забранявана, смятана за магьосничество от испанците. За това вярващите изолират обичаите си в храмове наречени Нсо Нганга. В това клипче може да видите ритуал Регла де Пало в който за разлика от другите течения които търсят оришас/божества/, поклонниците се свързват с мъртвите за своите ритуали и главно за просвещенията си. Принасят се в жертва кози и кокошки за да се омилостивят мъртвите, за да може да дадат на  новия поклонник да следва пътя си..

 

  • Абакуа. Тайно общество, в което членуват само мъже. Идва от Югозападна Нигерия и Северен Камерун. Това е африканско езотерично общество със своите ритуали, вярвания, езици, песни. Абакуа се проповядва в кварталите на Хавана Регла, Марианао където се намира и Тропикана, Сан Мигел дел Падрон и Гуанабакоа. В провинцията може да я видите в Матанзас и в град Карденас, близко до Варадеро
  • По-късно от Хаити пристигат етноси, носещи традициите на друга религия – Вуду.Те наброяват значително по-малка част от религиозните общности. Вуду се свързва с шаманизма. Думата „вуду“ означава „дух“. Вуду е култура, философия, изкуство, музика и танци, език, народна медицина, правосъдие, власт над отвъдното, устна традиция и ритуали. Важно място във Вуду заемат груповите ритуали за връзка с предците, при които се изпада в транс посредством ритми, музика, танци и наркотици. Вуду е малко разпространена, може да се види повече около Сантяго де Куба и източната част на страната. Вуду се изповядва в днешен Бенин, Того и съседни страни в Западна Централна Африка.
————————————

Ритуали.

  • Санто е еквивалент на нашето кръщене в България и един от най-свещените ритуали. Голяма част от вярващите от Regla de Ocha /Йоруба и част от другите течения в Сантерията приемат ритуала Санто. Санто се извърша само от свещеник /Бабалао/.  Според обичаите всеки вярващ трябва да извърши “Санто” за да разбере своя оришас-божество пазител.  По-надолу съм изброил най-силните такива, свързани с различни земни, водни, огнени елементи. Заради смесицата на религиите, много от тях имат еквиваленти в християнството и католицизма.  По време на церемонията, която е различна според теченията в сантерията вярващия вижда своя пазител-ориша. Бабалао казва, че не вярващия избира своя пазител, а обратно, Ориша го избира. След ритуала вярващия или вярващата се облича в бяло и спазва определени въздържания в период на година. Носи и гривна с цветовете на своя покровител божество.

Санто

  • Извършват се ритуали при важни събития, болести или нещастия.  Според теченията на Сантерията те варират в своите ритуали и навици.   Може да има дарове като ”адиму“, със свещи, плодове, сладкиши, други вещи. По време на гадаене бабалао може да пожелае любим плод или животно за да може да помолят човека да се вслуша в даден съвет. Той може да се откаже от пиенето или пушенето, или да носи определено бижу. Жертвоприношения на животни се наричат ебо и се извършват предимно при по-сериозни ситуации като Санто или празници, болести или голямо нещастие. Много често може да намерите кокоши глави и крака, цветя и други дарове в основата на свещеното дърво в Куба СЕЙБА в което се вярва, че живеят духове. Сейбата никога не се сече.  Сейбата гордо извисява короната си на най-важните места и площадите в центровете на градовете в Куба. Не случайно при основаването на Хавана през 1514 година се засажда сейба. И до днес при всяка годишнина от основанието на кубинската столица хаванчани обикалят около сейбата.
  • Бембе Bembé . Важен религиозен танц в който чрез молитви, ударни инструменти оришас/боговете/ се викат, за да танцуват и се слеят с вярващите
————————————

Сантеро и Бабалао. Кубинския жрец и лечител

В Сантерията акцентът на съзнателно съществуване се свързва разбирането на природата, висшите сили, обредни практики и ясновидство. Робите донесли на остров Куба различни религиозни обичаи включително транс, система за гадаене и за общуване с техните предци и божества, жертвоприношения на животни, свещени барабани и танци. Част от религиозните ритуали са наследени  от индианците от племето таини, коренното население на Куба избито от конкистадорите. Съвременното кубинско общество разчита на Бабалаото и/или Сантерото за своето санто – кръщене или пък да им подскаже какво трябва да променят в себе си, за да бъдат щастливи или да видят своето бъдеще.

Бабалао

————————————

Божествата /Оришас.

Вярва се, че Оришас управляват и пазят света, че всеки смъртен има своя съдба и задача която трябва да изпълни в своя живот, че оришас направляват, напъстват и подкрепят смъртните да завършат своята земна задача. Те имат своите корени в племената, предците на робите дошли в Куба и другите бивши колонии на Испания и Португалия.  Има стотици божества, но тук ще изброим най-важните и най-почитаните.

Oлофи или Олофин Айе. Върховния бог, създателя. Аналога на Христос в Сантерията.

Oбатала. Великия Цар на светлината.

  • Обатала. Бога на съзнанието, на разума. Според вярванията живее на върха на планината.

Сан Лазаро. Покровител на слабите, болните и нуждаещите се.

  • Почита и култа към Сан Лазаро е отново резултат на смесицата от християнството и африкански вярвания. Сан Лазаро, който Библията описва като приятел на Исус Христос и брат на Мария Магдалена, персонажа на просяка Лазаро в притчата в Евангелието на Свети Лука в Новия Завет и божеството -оришас Babalú Ayé който се синкретизира от африканските робите с горните два образа от Библията. Цвета тук е лилав. В Куба ще видите много статуетки на Сан Лазаро със своите рани, заобиколен от кученца. На всеки 17 декември се извършва поклонение “промеса” в който стотици хиляди кубинци пристигат в близкия до Хавана храм Ел Ринкон . Много от тях изминават последните километри лазейки, а някои пристигат пеша от Сантяго де Куба.

Чанго- Бога на войната, гръмовете, мълниите и огъня.

  • Култа към Чанго идва от племената Oyó. Това е бога на войната. Чанго е огъня и гръмотевиците. Властва мъжествена красота и борбеност. Заради вменяването с католицизма аналога на Чанго в католицизма в Куба е Санта Барбара. Тук цвета е червен. Аналога му в католицизма е Санта Барбара.

Ошун. Женственост, интимност, нежност и любов.

Елегуа. Аз съм пътят.

Елегуа е посланика на върховния бог  Олофин Айе /Олофи. Той показва пътя към просперитета, съдбата, насоката към щастието/нещастието или пък го затваря.  Цвета е черно и червено.

Йемая. Водата, морето, океана, водните стихии и синьото.

  • Култа към бога на водите, покровителката на Хаванския залив идва от поклонничеството на племената Егба, Нупе и Тапа, Абеокута и Ибадан към бога Йемая. Цвета е синьо. Йемая е бога на реките, моретата, океаните и пазителя на капитаните и рибарите.

Огун. Божеството на металите, човешкия труд и войната.

  • Може би най-войнственото божество в митологията на Сантерия. Покровител на войната, металите, борбата за оцеляване. Цвета тук е тъмно синьо, но и зелено и черно. Пазител на унижения и победения в битката.

————————————

Танците

 Румбата отразява духа на божествата. Guaguancó. Има различни танци които представляват различни оришас. Използват се и символите като охлювите/ караколи и камъчетата, които негрите намират в новите земи на остров Куба. Те ги използват като ударни инструменти и пеят носталгични оди по миналото за Африка, родните земи и традициите почти изгубени завинаги.Когато танцьорката е облечена в синьо и нейните движения са плавни, това е богинята Йемая.
Прочетете повече тук за най-известния кубински оркестър Los Van Van Лос Ван Ван, влака на кубинската музика.

Когато видите воин в червено с настъпателни и остри движения, това несъмнено е Чанго. Нежната Ошун, символа на любовта и женската хармония е облечена в жълто. Тя прави плавни и нежни танци в които да….се.. влюбите. Участниците в нашите екскурзии винаги посещават места в които да се уверите в тайния живот на божествата в танците. Прочетете повече за танците и музиката в Куба тук.