ВИНЯЛЕС

Започваме Топ 10 дестинации в Куба от западния район Пиняр дел Рио, където е най-голямата природна географска област в страната.

В този красив земеделски регион се намира селцето Винялес, сгушено между причудливи скали и хълмове като купи сено. В долината на Винялес може да видите карстови образования над и под земята. На места варовитите планински вериги са пробити като със свредел от реки.

Множеството пещери тук са служили на местното население като естествен дом и убежище. Най-известната е “Пещерата на Индианците”, където може да се спуснете с лодка в подземна река. С идване на испанските колонизатори започва бърз геноцид на местното население до пълното им изтребление. Все пак тук можете да видите възстановки на начина им на живот, сечивата, които са използвали и т.н.

Макар и не много високи, размери горите тук имат подчертано планински характер. На 500 м. височина една след друга се редят планинските вериги на западните Кубински Кордилери. На много места може да видите и пещери, подслонявали  в миналото индианци и избягалите от испанските си господари роби /симaрони/ през колиниалната епоха.

На запад от Винялес  се намира регионът Вуелта Абахо /Vuelta Abajo/, където се отглежда най-висококачественият тютюн в Куба. Пътят лъкатуши между насаждения от тютюн, сламени къщурки и високи скали.

МАЛЕКОН

Почти във всеки крайбрежен град в Куба има “малекон” /крайбрежен булевард/, но хаванският е най-голям, най-различен и най-цветен. Той е дълъг 7 км. и шеговито се нарича от кубинците най-дългата пейка на света.

Малеконът в Хавана започва от старинния ресторант “1830” – място за горещи салса партита. На изток продължава през аристократичния Ведадо покрай строените от американската мафия хотели “Ривиера” и емблематичния “Насионал”, през 23-та улица, за да стигне до залива на Хавана, където е основан градът.

По време на зимните бури /не си представяйте сняг, а просто силни ветрове от Флорида, Маями/ често властите затварят едното платно или целия булевард заради огромните вълни, които прескачат бетонната преграда и наводняват близките квартали.

ГУАМА

Природният резерват Гуама географски е разположен на полуостров Сапата /oбувка/. Това е най-слабо населеният регион в островната държава. Тук ще видите огромни хълмисти терени с нискостеблени гори, храсти и блата. В сърцето й се намира Националният парк Монтемар, където е резерватът Гуама. Тук можете да се качите на лодка и да преплавате през “Лагуната на съкровищата”.

На отсрещния бряг е разположено автентично селище, съхранило атмосферата от преди Колумб. Индианци вече няма, но на със скулптури са пресъздадени битът, културата и ежедневието им.

Тук ще видите и автентичния резерват, където се отглеждат кубинският крокодил /cocodrillo cubano/ и хутияс – водни плъхове, или бобри по нашенски.

Стара Хавана

Друг град като Хавана в Куба няма. Някъде кварталите му приличат на тропически парк, другаде – на европейски град. Тази година /2019/ градът е включен в топ 10 на новите градове – чудеса на света. Освен това през 2019 г. градът чества петстотният си рожден ден.

Въпреки че голяма част от фасадите на сградите са доста олющени и полуразрушени, в последните години се наблюдава масовата им реновация  в старинната част. Тук освен колониални сгради ще видите кубинското копие на Капитолията, широкия сенчест булевард Прадо, по който всяка неделя се вихри търговия с недвижими имоти, великолепния театър Гарсия Лорка… Напълно обновен е Старият Площад, който е служил както за пазар на роби, така и за публични екзекуции. Прекрасни са и Площадът на катедралата и Площадът на оръжията.

ТРИНИДАД

Карибскосиният Тринидад е също в топ 10 на туристическите забележителности в Куба. Въпреки че е малък град, тук лесно може да се загубите. Всичките разноцветни къщички изглеждат еднакво, а по калдъръмените улички дрънкат всевъзможни превозни средства.

Според много историци това е най-запазеният колониален град в Куба. Тринидад е основан през 1514 година от Диего Веласкес. През първите векове той се е развивал бавно и в края на 18 век е наброявал 1200 жители. Това е бил тежък период – ту е бил унищожаван от чести пожари, ту е бил подлаган на атаки на английски, френски или холандски пирати.

Тринидад и до днес е запазил черти от колониалния облик на епохата. Преобладава арабския архитектурен стил и именно поради това, улиците му се различават от другите кубински градове. Тук можете да видите над 70 исторически архитектурни сгради.

Задължително вижте Къщата на Паласио де Иснага – старата фамилия, която е имала огромна плантация в долината на Захарните хълмове. Сега къщата е превърната в исторически музей. Качете се на кулата и вижте града отвисоко!

КАЙО ЛАРГО

Кайо Ларго притежава бели плажове, морски звезди и изумрудени води. Никой от плажовете в Куба не може да се сравни с този дълъг 14 км. и широк средно 2-3 км. карибски остров.

Островът предлага разкошни условия за гмуркане.

Близо до него има коралови рифове, където може да плувате с безкрай цветни рибки  в приказния свят на коралите.

САНТЯГО ДЕ КУБА И ЕЛ МОРРО

В топ 10 туристически забележителности в Куба попада и вторият по-големина град в Куба – Сантяго де Куба.  Той е един от най-старите градове в страната, основан през 1514 г., две години след основаването на първия испански град в Куба – Баракоа. Създаден от Диего Веласкес, на мястото на Сантяго де Куба е имало индианско селище от племето Таини, водещи заседнал начин на живот. Строената през 1658 г. крепост защитавала входа на залива на Сантяго де Куба – първата столица на острова.

БАРАКОА

Първият град в Куба все още е доста изолиран и това е едно от най-големите му предимства. През 1511 г. тук оформят селището си първите испански завоеватели.

Най-старият град на острова е съвсем различен от всички останали. Овехтелите дървени фасади говорят история, а тихите червено-кафяви улички контрастират със зелените планини, обгърнали градчето. Баракоа пострада значително от урагана Матю, ударил Куба през 2016 г. Сега е почти напълно възстановен с изключение на няколко моста на север.

 

В Баракоа ще видите пълноводни реки, гъсти джунгли, водопади и планини. Природата там прилича на тази – в съседна Доминикана, която е разположена само 60 км. източно по море.

ВАРАДЕРО

Варадеро е най-големият национален морски курорт в страната, разположен на 42 км. от Матанзас и на 120 км. от Хавана. Полуостровът е широк само 1,5 км. в най-широката си част и практически е отделен от Куба. Разполага се по полуостров Икасос като в северната си част, където са построени повечето хотелски вериги, Варадеро е посипан със ситен пясък, а другата е предимно мочурлива и скалиста. Дългата коса на полуостров Икасос загражда от север залива на Карденас, като прави Варадеро удобно пристанище с корабостроителен завод и експорт на захар.

Преди революцията Варадеро е посещаван от американци и местната аристокрация, а сега от канадци, европейци, хаванци и кубинци, емигрирали от Маями и Флорида, а и за малко да забравя – Волен Сидеров… 🙂

В североизточната част на полуострова са се съхранили девствени гори и плажове. Това е най-скъпото място в карибската държава. Кубинският “Слънчев бряг” е свързан с Хавана посредством платена магистрала. От началото на 2015 г. започнаха масови строежи на два големи хотелски комплекса.

СИЕНФУЕГОС

Сиенфуегос, както казват кубинците, е най-чистият град на Острова.  И това е факт! По принцип кубинците имат доста вредни навици и не пазят околната си среда, хвърляйки навсякъде отпадъци. Сиенфуегос е изключение от това правило. Проектиран и строен е от френски заселници. Тук можете да се насладите на централния площад Хосе Марти, красивия Малекон и на прекрасния палат Palacio de Valle.