Когато българин чуе “Радостта на народа”, обикновено се сеща за Божидар Искренов. Едва ли той е бил радостта на народа, предвид факта, че освен Левски в България има много фенове на  БОТЕВ, ЦСКА, Локо Пловдив, Берое, Черно Море, Спартак ВН, Славия, Локо Сф, Дунав и други… На разстояние от около 9000 км югозападно от родна България, в Куба обаче народната радост наистина е една и споделена от всички – радостта да хапнеш истински сладолед, почти без пари.

Когато говорим за сладолед в Куба, “Копелия” е държавната верига, отговаряща за продажбата му в цялата страна. Може да хапнете сладолед на “Копелия” в Сиенфуегос, Сантяго, Тринидад, Санта Клара, Варадеро и други градове.  Сладоледът на “Копелия” е истински, но изборът, както сигурно се досещате, е ограничен. Обикновено се предлагат няколко вкуса, а три топки сладолед с десерт ви костват между 3 и 10 Песо кубано или около о,20 – о,80 лв. максимум. Цените тук са само в народната валута “песо кубано”. Прочетете повече за паричната система в Куба тук. Пред всяка “Копелия” почти винаги има опашка, особено по време на летния сезон от юни до септември или просто, когато слънчево. Не забравяйте, че тук, в Куба, се радваме на вечно лято 🙂

Най-голямата “Копелия” се намира естествено в Хавана, Ведадо. Идеята за създаването на  “Копелия” в Хавана идва от Ел Команданте Фидел Кастро Руз, а кръстницата на държавната верига се казва Селиа Санчес Мандулей, героиня от Кубинската революция.  Името на сладоледената къща е вдъхновено от любимия танцов балет на Селиа. Постройката е огромна и е неслучайно е известна като “Катедралата на сладоледа”. Открита е  на 4 юни 1966 г. “Копелия” е вдъхновена и от най-успешния кубински филм за всички времена “Fresa y chocolate¨ /ягода и шоколад/. “Копелия” в Хавана представлява огромна куполна конструкция с шест зали.  Може да побере до 1000 клиента едновременно. През 2016 г. беше сградата бе изцяло реконструирана.

Впечатление на чужденеца прави огромният брой служители, които се грижат за вашето настаняване и обслужване. Поне 10 човека пазят входовете  следят никой да не се прережда,  а когато най-после седнете да хапнете, един човек ви взима поръчката, втори ви носи сладоледа, а плащате на трети (но това е в реда на нещата тук). Така че самото посещаване на “Копелия” си заслужава не само заради качествения сладолед, а и заради цялостната организация. Естествено, винаги включвам посещение на “Копелия” в екскурзиите си, защото държа на автентичното преживяване!

Това с което трябва да се въоръжите в “Копелия” е търпение и песо кубано. Много пъти съм хапвал сладолед в “Копелия” и гарантирам за качеството му. Не ми харесва само, че няма кафе. Е, преживях го… 🙂 Част от атракцията са сърдитите сервитьори, които толкова бързо записват поръчките, че когато ви поднесат мелбата, може да се осъмните дали сте поръчали точно нея. Все пак, предвид символичната цена на преживяването, би трябвало да приемем всичко с усмивка. В последните няколко години служителите, като видят, че сте чужденец, ви канят да заобиколите огромната опашка и ви предлагат меню в песо конвертибле, т. е. 24 пъти по-скъпо. Това важи само за “Копелия” в Хавана.

Но, както казва: “Много хубаво, не е на хубаво…”. “Нестле” откриват много свои фризери, които подкопават пазара за кубинския сладолед на “Копелия”. Дано не успеят!