Maлко вероятно е да сте чували за Мансанийо (Manzanillo) в Куба.  Областта има около 130 000 жители и макар да е едно от най-отдалечените и непознати кътчета в страната, има богата история. 

Основан е през 1784 година, Мансанийо принадлежи към областта Гранма (Granma Province) със столица Байамо. Името си дължи на испанските конкистадори заради местния островен храст Манчинелово дърво (Hipomanne Mancinella). Центърът е колониален и красив, като най-интересни са историческата му част и павилионът в мавритански стил Ла Глориета де Мансанийо (La Glorieta de Manzanillo).  Максималният туристически престой тук е около 2 дена. Има къщи за гости  на доста ниски цени – 15-20 кука на нощ на стая.

В границите на тази провинция се намира най-високата планина в Куба – Сиера Маестра (Sierra Maestra), както и първенецът на Куба връх Туркино (Turquino peak) на 1974 метра надморска височина.  Тук е най-южната точка на Куба – Кабо Круз (Cabo Cruz), на около 180 км от Ямайка и на около 200 км от Каймановите острови. В близост се намира и прочутият плаж Лос Колородас (Las Coloradas), където корабът “Гранма” с революционерите Фидел и Раул Кастро и Ернесто Че Гевара акостира на 2 декември 1956 година и започва епопеята на Кубинската Революция.

Мансанийо е разположен в залива Гуаканаябо (Guacanayabo). Въпреки че е морски, плажът  тук не е от най-чистите. Препоръката ми към Вас за хубав плаж  в района е Мареа дел Портийо (Marea del Portillo), където има и хотел. Имайте предвид, че в този район пътищата са зле поддържани. От Мареа дел Портийо по невероятен панорамен, но нискокласен път може да стигнете до втория по големина в Куба град Сантяго де Куба (Santiago de Cuba). От едната страна е величествената Сиера Маестра, а от другата – Карибско море.