Доста труднo е да определим най-красивите плажове в Куба – та Острова на Свободата притежава стотици плажове, от хубави по-хубави, и на Атлантическия океан, и на Карибско море, и на хилядите малки островчета /кайоси/, които са част от територията на Куба. Тук ви представяме най-красивите кубински плажове! 

Вижте и нашата класация на топ 10 плажовете в Куба тук.

Плажът Ранчо Луна до Сиенфуегос

Ранчо Луна Сиенфуегос

Сиенфуегос, както вече писахме за него, е най-чистият град в Куба. Сиенфуегос обаче няма хубав плаж, защото е разположен в залив с тесен проток към Карибско море. Ако нощувате в Сиенфуегос и искате да се насладите на хубава плажна ивица, ви съветвам да отидете до Ранчо Луна. Плажът се намира на пътя между Тринидад и Сиенфуегос на брега на морето.

Луксозният плаж Клуб Хавана

Много туристи са ни питали дали в Хавана има плаж. Автоматичният ни отговор винаги е “не”, но всъщност това не е точно така. Близо до квартал “Наутико” на около 7-8 километра западно от Ведадо има затворен комплекс където е единственото място с хубав пясък на територията на Хавана. Това е изключение, тъй като брегът около кубинската столица е скалист, покрит с остри камъни и рифове.

Habana Club плажа на Хавана

Плажът Хирон

Плажът в Хирон по-скоро има историческо значение за Революцията и Куба, отколкото природно. Въпреки това плажът в Хирон на Карибско море в Куба е често посещаван от туристи и местни. Toва е единственият плаж, където има построена бетонна стена, за да попречи на евентуален втори десант.  Прочетете повече за десанта на наемниците през 1961 г. тук.

Плажа Хирон Куба

Мария ла Горда, Куба

Най-западната точка на Куба е нос Сан Антонио (Cabo San Antonio), където се намира и плажът Мария ла Горда. Според Международната хидрографска организация нос Сан Антонио отделя Карибско море на юг и Мексиканския залив на север. Достъпът до това място е по лош асфалтов път от град Пиняр дел Рио. Когато за пръв път пристигнах тук, разбрах, че си е струвало да мина през дупките и пропадналия на места път. Игуани, пуст плаж и коралови рифове само на няколко метра от плажа. Аква обувките са почти задължителни за почитателите на сноркелинга и не само.

Плажът Манагуа Баракоа, Куба

Плажът Манагуа се намира на няколко километра от Баракоа, Куба. Това е едно от многото недокоснати от туристи места на Острова на Свободата. Намира се малко след първия град, основан в Куба, в посока Олгин, област Моа.

Плажа Манагуа Баракоа Куба

 

Кайо Хутияс, Куба

Kaйо Хутияс е малък остров, свързан с Куба с път, подобно на Кайо Санта Мария и Кайо Коко. За разлика от тях обаче, тук няма хотели и бунгала, а само няколко капанчета и един ресторант. Цените са все още ниски – може да хапнете риба или пържени картофки, има и паркинг, а по-надолу ще видите един полуизоставен морски фар. Това е място, където да дойдете на палатка и да се насладите на пълна карибска идилия.

 Плажът Бока Сиега Гуанабо

Този плаж предизвиква аналогия в туристите на cuba.bgspace с плажа на река Велека близо до Синеморец, България. Е, има 7 разлики… 🙂

Бока Сиега притежава почти бял фин пясък, по-бял от доста плажове във Варадеро. Сравнително достъпен е по магистралата от Хавана. Намира се западно на 2 км. от Гуанабо в устието на река Бока Сиега. Във влажния сезон ще ви се наложи да пресечете реката, вливаща се в океана, а в сухия ще видите просто огромна плажна ивица, тъй като реката пресъхва около 20 м. преди устието. Плажът Бока Сиега е почти в края на дългата плажна ивица, започваща от Тарара към източните плажове Санта Мариа и  Гуанабо.  Източните плажове са любими на хаванчани, купонджии, музиканти  и доста low-budget туристи. Да не забравяме, че в Хавана освен Дипломатическия плаж друг няма. Интересен факт е, че като прекосите реката, след около 300 м. ще се озовете в съседен gay-friendly плаж. Тук буквално трябва да внимавате на кой бряг сте! :)))

Плажа Гуанабо Куба

Плажът Анкон до Тринидад

Отиваме на юг към плажа Анкон – част от 5-километрова ивица, вдадена на изток между залива Касилда и Карибско море. За съжаление, тук има построени три хотела и в момента /към май 2020 година/ се строят още два. Това е и причината този плаж да е по-назад в нашата класация. Въпреки това плажът е достатъчно дълъг и просторен, пясъкът е жълт и малко по-едър до хотелите, като е достатъчно плитък, с пясъчно дъно. Любителите на коралите трябва да отидат на запад към селото Бока, където на 20 м. навътре ще видят прекрасни коралови образувания.

Плажа Анкон Куба

Плажът Гуардалавака

Отиваме доста на изток близо до мястото, където Христофор Колумб е открил Америка. Тук има морски курорт на Атлантическия океан на почти 40 км. северно от Олгин, Източна Куба.  “Гуардалавака” означава буквално “пази кравата”. Плажната ивица не е много дълга, но богата на ситен бял пясък и рифове. Образуванията започват около 100-150 м. от брега.

Гуардалавака Куба

Плажът пред хотел “Интернасионал”, Варадеро

Варадеро безспорно е най-известната плажна дестинация в Куба, но плажовете тук са почти като всички “стандартни” за Куба. Има обаче едно приказно място срещу хотел “Интернационал”. Като един от първите хотели в най-известния кубински курорт, “Интернационал” неслучайно е построен точно тук. С бялата си пясъчна ивица, простираща се на 200 м. пред хотела, някогашният “Интернационал” в соц стил е вече част от веригата Мелиа Варадеро 5* и е напълно реновиран. Прекрасно място, но с много туристи, което го поставя на седмо място в нашата класация.

Плаж Варадеро

Плажовете на Кайо Санта Мария

Струва си да карате по магистрала в морето насред синьо-зелени води, нали? За да стигнете до Кайо Санта Мария ще минете през почти 50 моста северно навътре в Атлантическия океан. Изграждането на курорта Кайо Санта Мария започва в края на 80-те. Дългият почти 50-километров път минава през градчето Кабаирен и международното летище “Лас Брухас”, за да стигне до най-големия остров – Кайо Санта Мария. Кайо Санта Мария притежава прекрасни бели плажове и почти 10-километрова пясъчна ивица. Има доста хотели, но те са построени във вътрешността на острова и не пречат да се насладите на природните му дадености. Рифовете са сравнително навътре в морето.

Кайо Санта Мария Куба

Кайо Коко. Плажовете на Кайо Гилермо.

Подобно на Кайо Санта Мария, до плажовете на Кайо Коко се стига по магистрала в морето, която е дълга около 30 км. Малкото островче Кайо Гилермо се намира в най-западната част на Кайо Коко в провинция Сиего де Авила. Там ви очакват почти бял пясък, по-малко хотели и чиста синьо-зелена вода в архипелага Градините на Краля. Плажовете тук са най-добрите в района на Кайо Коко.

Кайо Гилермо

 

Плажът Сирена в Кайо Ларго

Отново се връщаме на Карибско море, за да видим огромен плаж с много палми като на картичка. Плажът Сирена /Playa Sirena/ попада в защитена зона и тук строителството е забранено. Toй е изключително широк и дълъг и почти няма туристи. Плажът Сирена завършва с пясъчна коса, вдадена в морето, а само на метри от вас може да видите морски звезди, всякакви пъстроцветни риби в синьо-зелените морски води. Готови ли сте да се влюбите?

Плажа Сирена

 

Кайо Саетия, Олгин

Мястото и красотата му са невероятни – не случайно тук кубинският лидер, променил света, Фидел Кастро е имал вила, за да се откъсва от всичко и всеки. Островът е на 120 км. югоизточно от Олгин, Куба.  Всъщност в Куба “кайо” казват на неголям остров. Площта му е 42 кв. км. Островът се намира на входа на залива Нипе. Не се сещам за друго място в Куба, където може да си направите сафари като в Африка и да гледате антилопи, зебри и щрауси. Тук има само един малък хотел и абсолютно безвремие.

Кайо Саетия Куба

Плажът Пунта Франсес, Остров на Младежта

Пунта Франсес съвсем спокойно може да бъде номер едно в нашата класация.  Мястото е резерват в западната част на най-южния и голям остров на Куба. Особеното на това място е, че е много трудно да се стигне до него. Първо трябва да стигнете до най-големия остров в акваторията на Куба само с полет или с кораб от Батабано. До южната част на острова на Младежта  се стига само с “открит лист” както в миналото в България или с контролирана екскурзия.

На това райско място няма никой! Игуани се боричкат на метри от вас, хутии се гонят в пясъка, а ако навлезте по белия като брашно пясък навътре в морето, стотици рачета панически ще се скрият в дупките си. В кристалните води може да видите костенурки, които снасят яйцата си тук по време на миграция. Безкрайна ивица от бял пясък и чисти води провокират хората, добрали се до това девствено място, да останат тук завинаги. За радост, все още никой не се е решил на такава стъпка. На около 15 км. се намира малкото рибарско селце Кокодрийо, основано от преселници от Каймановите острови.

Пунта Франсес Куба

Плажа Параисо, Kaйо Ларго

Дали заслужено, дали не, плажът Параисо, в превод “райският плаж” е може би най-добрият плаж в Куба. Сигурно има и други подобни плажове, но пясъчните дюни, образуващи малки заливчета в морето, безкрайното спокойствие, чистата вода, синьо-зелените хоризонти и малкото хора коронясват този плаж на карибския остров Кайо Ларго в Куба за най-добрия плаж в нашата класация. До него се стига по пясъчен път сред дюните. Има само един бар, където предлагат студено “Мохито” и “Куба Либре”. Барът, естествено, няма електричество… Заради такива места възприех девиза: животът е прекрасен, но за сметка на това дълъг…

Плажа Параисо Кайо Ларго Куба

 

Карта на най-красивите плажове в Куба вижте тук: