4 април 2022. Посрещане на летището с табелка. Трансфер Хавана- Варадеро. Настаняване в хотела.  


 

5 април 2022 година. Свободно време за аклиматизация.


6 или 7 април. Еднодневна екскурзия Гуама, Сиенфуегос и Тринидад.  

Тръгваме в 7 часа от Варадеро и потегляме към Пристигаме първо в Гуама

Гуама се намира в сърцето на Националния парк Монтемар, където се намира и Ла Бока. Ще снимаме крокодилите в фермата. После  продължаваме с лодка през “Лагуната на съкровищата”. На отсрещния бряг е разположено автентично селище, съхранило атмосферата на времето на Колумб. Индианци вече няма, но  със скулптури е пресъздаден бита , културата и ежедневието им. Ще разберем кой е бога на тютюна. Ще имаме шанса да заснемем крокодилите във фермата. Можем да си поръчаме да ги нахранят пред нас. А  птици и риби  можем да заснемем в естествената им среда. После можете да хапнете крокодилско.

След Гуама се отправяме към красив панорамен път покрай Карибско море  и достигаме  “Залива на прасетата” или плажа Хирон, където през април 1961 г. е извършен  неуспешен опит за открита агресия от бригада кубински емигранти, дебаркирали в залива с помощта и поддръжката на ВМС на САЩ. Ще разгледаме военния музей и продължаваме към красивия Сиенфуегос. Малко преди Сиенфуегос ще се опитаме да видим бюста на Васил Левски в едноименния завод строен от българи, единствения такъв в Централна Америка. Прочетете повече тук. Не обещаваме че със сигурност ще ни допуснат до завода.

Пристигане в Сиенфуегос. Ще направим бърза разходка из центъра на града.

Ще разгледаме Сиенфуегос, проектиран и строен от френски заселници. Ще направим кратка обиколка на централния площад Хосе Марти, а после с колата ще се спуснем по красивия Малекон и ще достигнем прекрасния палат Palacio de Valle След това тръгваме по красив път покрай Карибско море.  СиенфуегосТринидад Разходка из колониален Тринидад. Посещение на историческия музей, изоставената катедрала и панорамна обиколка пеша на старата част. Ще посетим и храма на Йемая, божество-оришас, от местната религия Сантерия. Може да ви гледа местния свещеник Бабалао и да ви каже коя е вашата ориша-покровител.

 

По желание обяд в вкусен ресторант с морски дарове и местни специалитети на дървени въглища в  Тринидад.Трансфер към Варадеро. Прибиране около 20:30 вечерта в хотела във Варадеро.


8 април 2022 година. Трансфер Варадеро-Хавана с включени екскурзии ” Потайностите на Хавана” ” Къщата музей на Дюпон” и замъка Ел Морро. 

Във Варадеро ще разгледаме къщата на Дюпон, американския милиардер избрал това място за лятна вила в началото на 19 век.

Следващата точка е най-високият виадукт в Куба Puente De Bacunayagua, където ще спрем за кафе и снимки. Тук ще пием и едно от най-вкусните пиняколади, като вместо от чаша ще ги пием от ананас.

Продължаваме към Матанзас, криещ в себе си очарованието на типичния провинциален колониален град. Друго интересно място на път към Матанзас, което ще видим е делтата на река Canimar.

Полудневна екскурзия ” Потайностите на  Хавана” включва:

Настаняване в хотела. В Куба настаняването става след 15:30 часа вечерта.

В 8 часа вечерта трансфер от вашия хотел към Тропикана /8 километра/

Забележка. Детето на 10 години остава с децата на 14 години в хотела. В Тропикана се допускат само пълнолетни.

Ще измисля кой да ги гледа докато сте на Тропикана.

ТРОПИКАНА 20:00-24:00 ЧАСА.

Има  едно място  в Хавана където пищността, цветността и фолклорната програма ще наситят до безкрай вашите сетива.  По време на представлението, което трае час и 45 минути ще проследите по цветен и музикален начин историята на Куба от  началото познато на европееца.

В кувертата е включено коктейл, пура, безалкохолно, 1/4 бутилка тъмен ром, ядки. Прочетете повече за Тропикана.


9 април 2022 година. Хавана-Винялес-Хавана. Магията на Винялес.

Ще разгледаме Винялес. Отиване 140 км и толкова връщане.Западният район Пиняр дел Рио е най-голямата и обособена природна географска област в страната. Винялес е чудно селце в западна Куба,  близо до Pinar del Rio. Селцето е сгушено между причудливи скали и хълмове като купи сено. Tук е региона, където се правят най-висококачествените пури. Пътят лъкатуши между насаждения от тютюн, сламени къщурки и високи скали.

Ще плуваме с лодка в подземна пещера, ще разгледаме огромната скала, в която са намерени фосили и затова е нарисувана с динозаври и проследява еволюцията на нашата планета. Ще снимаме индианци, устроили лагер пред пещерата и ще се запознаем с техния бит и култура. Истинските индианци са изчезнали и избити от испанските колонизатори, но това което ще видим е реална възстановка.

След това ще отидем до Стената на праисторията.  Огромната скала, в която са намерени фосили и затова е нарисувана с динозаври и проследява еволюцията на нашата планета. Любимо място на Ел Команданте Фидел Кастро Рус.

В ранчото на типичния кубински гуахиро.Програмата продължава  с разходка до ранчото на Бенитес и ще видим как се правят пурите.

Бенито е  типичния кубински гуахиро /земеделец/. Ще му гостуваме и ще опитате от домашната му агуарадиенте и  ще пийнем силно и ароматно кубинско кафе. Прочетете повече за Бенито тук.

Обяд по желание панорамен ресторант с пресни морски дарове и или по избор домашно свинско,пилешко или агнешко на барбекю. На връщане ще разгледаме Сороа. Със своите тридесет и пет хиляди квадратни метра Сороа Куба представлява уникален резерват, където може да видите огромно разнообразие на цветя и орхидеи, включително и на Марипоса/Пеперуда/ цветето символ на Куба. Локалния климат със средна температура 23,9 градуса, влажност 75,5 % и около 1500 мм годишно валеж благоприятства Сороа да се превърне в резерват подходящ за тези нежни създания и не само.

Следва малко тъжната история за иначе това прекрасно място. Доктор Томас Филипе Камачо е създателя на парка. Той започва своята работа през 1943 година и превръща тропическата джунгла в райска градина. След неочакваната смърт на дъщеря /умира на 21 години/ той кръщава резервата ” Rancho Pilila¨. След като и съпругата му умира малко по-късно той се посвещава изцяло на каузата си и по специално на любимите на жена му орхидеи. Когато и самия създател на Сороа доктор Камачо умира през 1961 резервата става културно наследство с национално значение.

През 1978  земеделския  филиал от университета на Пиняр дел Рио започва да го развива като ботаническа градина. Сега резервата е достъпен за всеки. Тук можете да видите всякакви орхидеи, цветя, тропически растения от цял свят и най-вече Mariposa- цветето символ на Куба. Трансфер Винялес -Хавана . 


Вечерта тъй като е събота мога да ви предложа и концерт ана Буена Виста Сосиал Клуб. Децата могат да дойдат на концерта.

Музикалния проект Буена Виста Сосиал Клуб е създаден през 1932. Кръстен е на едноименния квартал, където групата започват първите концерти, намиращ се близо до Марианао, Хавана.

За 35 евро на човек получавате 4 коктейла и вход за представлението. Ако искате с вечеря доплащате с 20 евро. С включен транспорт.

Прочетете повече за Буена Виста Сосиал Клуб.


10 април 2022 година. Панорамна обиколка на Хавана 

“За да се разбере един народ, трябва да се видят  пазарите му ” са казали мъдреците. За това първо ще посетим местно тържище за зеленчуци и плодове. Там ще усетим специфичните аромати и неподправената атмосфера на кубинското ежедневие. Около 10:30 се отправяме към емблематичния Хотел Насионал . Там ще научите за историята на Куба през вековете, ще изпиете по един коктейл в двора с прекрасен изглед към морето. В 11:30 започваме панорамна обиколка със стари открити лимузина из най-интересните места в Хавана. Ще усетим безвремието и вятъра по времето на обиколката по  Малекон, емблемата на Хавана и най-дългата пейка в света, както я наричат местните. Ще продължим покрай Капитолио- точното копие на Капитолията от Вашингтон.

Ще спрем за фото пауза на най-големия  в Южна Америка  площад на Революцията, който се изпълва с над 1 000 000 души по време на майските манифестации под одобрителния поглед на партийните лидери. После ще минем покрай историческото католическо гробище “Христофор Колумб”, паметник на архитектурата , второто по големина и значимост в света. Ще продължим към прекрасния парк Алмендарес и ще се насладим на буйната тропическа растителност, която е и убежище на хаванчани от летните жеги. Следва новия квартал Мирамар с луксозните хасиенди по Пето Авеню и посолства, между които и Българското.  Разходката с цветните открити лимузини свършва в Стара Хавана, където пък започва нашата пешеходка обиколка.

В 13:30 часа започваме с пешеходната обиколка на стария квартал на Хавана, по време, на която ще бъдат разгледани:   площадите ¨Plaza de Armas¨, Plaza de la Catedral¨, ¨Plaza San Francisco de Asis¨ and Plaza Vieja. След това групата ще се разходи по известната търговска улица Obispo, Floridita бар (разположен в края на улица Obispo), хотел Ambos Mundos, където е пребивавал Хемингуей.Следва по желание обяд в един от най-вкусните ресторанти в Куба, където ще се насладите на всички местни специалитети: маланга с мед, сладки готвени банани , прясна риба/скариди/омар или октопод на скара. По желание ще опитаме и мохито фрапе- специалитета на ресторанта.

Трансфер към летището и полет към България.


Цени на човек /над 18 години/ с Тропикана 459 евро на човек.

Цени на човек /14-18 години/ без  Тропикана 369 евро на човек.

Цена на детето на 10 години- безплатно.

Включено:

  • Гид на български с най-много екскурзии и организирани групи в България и над 10 годишен опит в Куба. Гарантирано!

  • Трансфер Хавана-Варадеро 4 април

  • Еднодневна екскурзия Варадеро-Гуама-Сиенфуегос-Тринидад-Варадеро /6 или 7 април/

  • Трансфер Варадеро-Хавана с включена екскурзия потайностите на Хавана 8 април.

  • Шоу вариете Бар Тропикана с вкл 1 бутилка ром на 4 човека, ядки, безалкохолни и транспорт хотел- Шоу Тропикана-хотел 8 април

  • Забележка – за Тропикана 8 април  ще ви намеря гледачка докато сте на Тропикана да гледа децата. Тук няма детски центрове 🙂

  • Еднодневна екскурзия до Винялес с включени входове за стената на праисторията, подземната река в пещерата на Индианците и фермата на Бенито. 9 април

  • Полудневна екскурзия с открити розови лимузини в Хавана. Трансфер към летището 10 април

  • Общо 5 броя Кубински сим карти всяка от тях с по 4 гб интернет.

Не е включено:

  • 9 април 2022 година. Концерт на Буена Виста Сосиал клуб /35 евро с включени 3 коктейла/ или вечеря 55 евро. Включва се и транспорта. 9 април. Тук децата могат да дойдат.

  • 8 април Вечеря в Тропикана /доплаща се 20 евро на човек/

  • Бакшиши и лични разходи