Куба и COVID19

24 ноември 2020 година.

Ето окончателните изисквания за пътуване до Куба
 •  На летището в Хавана ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави PCR тест за всеки пристигнал. Цената на теста е 30 USD за чужденци и кубинци пристигащи с кубински международен паспорт, тоест non-resident. За кубинци с постоянно местожителство на острова теста е безплатен. На някои от полетите /all inclusive пакет тези 30 долара са включени в цената на билета/
 • Новата информация. Резултатите от теста излизат до 72 часа, НО през това време в продължение на 5 дни трябва да сте в карантина в апартамент или в хотел. Ако сте в хотел, може да ползвате услугите на същия. На летището подписвате декларация за постоянен адрес /хотел или къща за гости в Хавана с телефон за връзка където да бъдете потърсени в случай на позитивен тест. Спазвате задължителна 5 дневна карантина на горепосочения адрес. След това здравни специалисти ви правят на място тест и чакате още 48 часа до резултатите от втория тест. След втория негативен резултат вече може да се придвижвате свободно.
 • Ако /не дай боже/ дадете позитивен тест ви карантинират в болница за чужденци за 14 дни за лечение. За сега нямам данни за българи карантинирани и се надявам да нямам.
 • Дискотеките не работят. Барове и ресторанти да. Провинция Пиняр дел Рио и Винялес за затворени.
 • Полетна информация: Засега Evelop Airlines и Iberiaот Мадрид са потвърдените редовни полети от Европа след 15 ноември, Air Canada oт Канада. От САЩ ще летят American Airlines от Маями след 20 ноември. Oт Мексико и Панама също ще има полети. Пишете ми за допълнителна информация.

19 ноември 2020 година.

Вече кацнаха първите полети от Европа. Евелоп, Еър Иберия лети до Куба от Испания. Като кацнете в Куба, ви се прави задължителен PCR тест и след това трябва да сте 72 часа в карантина до неговото излизане. Трябва да оставите телефон за контакт в къщата за гости/хотел където ще нощувате. След това няма ограничения и може да се насладите на вашата почивка в Куба.

15 ноември 2020 година.

Най-после днес дойде дългоочакваната новина, че от 15 ноември отваря Летище Хосе Марти, Хавана. Реално от тази дата Куба напълно се отваря за туризъм. Ето изискванията:
 •  На летището в Хавана ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави PCR тест за всеки пристигнал. Цената на теста е 30 USD за чужденци и кубинци пристигащи с кубински международен паспорт, тоест non-resident. За кубинци с постоянно местожителство на острова теста е безплатен.
 • Последната информация е, че няма изискване за PCR-тест на тръгване от България/Европа/САЩ/Канада, но ако летите през Испания ще ви трябва PCR тест от страната в Европа от която летите. Испания изисква PCR тест.
 • Подписвате декларация за постоянен адрес /хотел или къща за гости в Хавана с телефон за връзка където да бъдете потърсени в случай на позитивен тест.
 • Спазвате задължителна 72 часа карантина на горепосочения адрес.
 • Радвате се след  това на лятото и Куба.
Полетна информация:
 Засега Evelop Airlines и Iberia от Мадрид са потвърдените редовни полети от Европа, Air Canada oт Канада. От САЩ ще летят American Airlines от Маями след 20 ноември. Пишете ми за допълнителна информация.

 

9 ноември 2020 година.

Продължава по етапното отваряне на Куба.  Обявени са полети от Хавана към Сантяго де Куба от Кубана де Авиасион.  За международен туризъм е отворена Източна Куба до Сиего де Авиля. Туристи не се допускат в други провинции.

ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЗАТВОРЕНА ХАВАНА И ВИНЯЛЕС ЗАЕДНО С ЦЯЛАТА ПРОВИНЦИЯ ПИНЯР ДЕЛ РИО.

Летище Хосе Марти в Хавана все още не приема граждански редовни полети от никъде. Очаква се това да стане след 15 ноември 2020 година. 

12 октомври 2020 година.

На заседанието на „Кръглата маса“  през октомври 2020 където се оповестяват всички важни решения за Кубинската държава, президента Камело Диас обяви отварянето за туризъм на почти всички провинции без Хавана, областите Санкти Спиритус и Сиего де Авиля. Също така, всички хотели по курортите във Варадеро, Кайо Санта Мария,  Кайо Коко и Кайо Ларго и други ще са достъпни за туризъм. 

Здравеопазването в Куба постига чудеса и към момента се наблюдават 1-2 нови случая на ден с пълен контрол на контактните лица с ново заразените.

Потвърдена 100% информация за необходими документи преди вашето пътуване към Куба:

 • Задължителен негативен PCR тест 72 часа преди вашето пътуване
 • Попълване на декларация  формуляр за вашето здравословно състояние при пристигане на летищата в Куба
 • Резервация за хотел или къщи за гости
 • Според властите ще има и случайни тестове и премерване на температурата
 • Кубинска виза

Засега не е оповестено дали ще може да се посещават къщи за гости, но предполагам че няма да има проблем

Очакванията са че до средата или най-късно до края на ноември 2020 година Хавана ще излезе от фаза 3 и ще бъде отворена за чужденци.

 ЗА ТЕЗИ КОИТО ИМАТ ПОЛЕТИ ПРЕЗ ХАВАНА  ДО КУРОРТ. ОТ КУБИНСКАТА СТОЛИЦА  Е ОРГАНИЗИРАН ДИРЕКТЕН ТРАНСФЕР С АВТОБУСИ  ХАВАНА  Е ЗАБРАНЕН ЗА ЧУЖДЕНЦИ

Важното българите, пътуващи за Куба от Европа.

Повечето самолетни компании летящи до Куба предвиждат своите първи комерсиални полети в края на ноември и началото на декември 2020 година. Ще пиша допълнително при първите потвърдени полети. Това означава че през декември най-късно може да посетите цяла Куба, спазвайки горепосочените правила.

Другата важна новина в Куба от 12 октомври 2020 година/ ще се елиминира песо конверитбле /CUC/ и така в Куба вече ще има само една парична национална единица песо кубано. Може би съм пропуснал да ви кажа и че вече няма държавна комисионна такса 10% на американския долар, така че пътувайки в бъдеще в Куба може вече да носите и долари. Продължава и монтирането на пост терминали предимно в държавните супермаркети, където се приемат разплащания с кредитни и дебитни карти на популярните издатели.

И НАЙ-ВАЖНОТО. АКО ПЪТУВАТЕ ДО КУБА ОТ ЕВРОПА ИЗЧАКАЙТЕ ПРЕДИ ДА КУПУВАТЕ БИЛЕТИ ПОНЕ ДО 15 НОЕМВРИ!

 


 

Полети от  Италия

НЯМА ИНДИКАЦИИ ЗА РЕСТАРТ НА ПОЛЕТИТЕ ОТ РИМ И МИЛАНО ОТ BLUE PANORAMA ТОВА ЛЯТО А МОЖЕ БИ И ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА. СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ДРУГИТЕ ИТАЛИАНСКИ АВИОЛИНИИ

Ноември от САЩ

Аmerican Airlines пускат полети към Камагуей от Маями и Канкун   всеки понеделник и петък

Цени 559 долара. Проверете и вие.

Октомври от МЕКСИКО

1 октомври AIR MEXICO-Рестарт на пътническите полети до Хавана от Мексико Сити само за кубинци.

Октомври от КАНАДА

AIR CANADA и WEST JET – Рестарт на пътническите полети от Канада от 1 октомври. Предвидени /не потвърдени/ чартъри от Канада до Варадеро през септември 2020 година

Oсвен дългия полет до Хавана /11 часа/ винаги имат престой на отиване в Москва мин.12 часа

Летят от Мадрид и често вадят цени под 800 евро но трябва резервация поне 3 месеца

Холандците също летят през Амстердам за Хавана. Пускат промоции обикновено през април и май. Air France пускат промоции обикновено през февруари, май и юни. Често това става за около 20 дни

Кондор летят предимно от Лондон. От време на време излизат добри оферти.

Кубана Еър лети за Хавана и Олгин от Рим, Париж и Лондон. Там нещата са по-сложни защото не могат да се закупят online билетите. Често става чрез издаване чрез друга авиокомпания, например bulgaria air

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ ПЪТЕПИСИ

ОБИКОЛЕТЕ ВИРТУАЛНО КУБА