bgspace YOUTUBEcuba bgspace

Доста труднo е да определим най-красивите плажове в Куба – та Острова на Свободата притежава стотици плажове, от хубави по-хубави, и на Атлантическия океан, и на Карибско море, и на хилядите малки островчета /кайоси/, които са част от територията на Куба. В тази класация нареждаме плажовете обективно и неподкупно по следните критерии: красота, чистота, коралови рифове и не на последно място липса на туристи. 

10 място – плажът Бока Сиега в Гуанабо

Този плаж предизвиква аналогия в туристите на cuba.bgspace с плажа на река Велека близо до Синеморец, България. Е, има 7 разлики… 🙂

Бока Сиега притежава почти бял фин пясък, по-бял от доста плажове във Варадеро. Сравнително достъпен е по магистралата от Хавана. Намира се западно на 2 км. от Гуанабо в устието на река Бока Сиега. Във влажния сезон ще ви се наложи да пресечете реката, вливаща се в океана, а в сухия ще видите просто огромна плажна ивица, тъй като реката пресъхва около 20 м. преди устието. Плажът Бока Сиега е почти в края на дългата плажна ивица, започваща от Тарара към източните плажове Санта Мариа и  Гуанабо.  Източните плажове са любими на хаванчани, купонджии, музиканти  и доста low-budget туристи. Да не забравяме, че в Хавана освен Дипломатическия плаж друг няма. Интересен факт е, че като прекосите реката, след около 300 м. ще се озовете в съседен gay-friendly плаж. Тук буквално трябва да внимавате на кой бряг сте! :)))

Плажа Гуанабо Куба

9 място – плажът Анкон до Тринидад

Отиваме на юг към плажа Анкон – част от 5-километрова ивица, вдадена на изток между залива Касилда и Карибско море. За съжаление, тук има построени три хотела и в момента /към май 2020 година/ се строят още два. Това е и причината този плаж да е по-назад в нашата класация. Въпреки това плажът е достатъчно дълъг и просторен, пясъкът е жълт и малко по-едър до хотелите, като е достатъчно плитък, с пясъчно дъно. Любителите на коралите трябва да отидат на запад към селото Бока, където на 20 м. навътре ще видят прекрасни коралови образувания.

Плажа Анкон Куба

8 място – плажът Гуардалавака

Отиваме доста на изток близо до мястото, където Христофор Колумб е открил Америка. Тук има морски курорт на Атлантическия океан на почти 40 км. северно от Олгин, Източна Куба.  “Гуардалавака” означава буквално “пази кравата”. Плажната ивица не е много дълга, но богата на ситен бял пясък и рифове. Образуванията започват около 100-150 м. от брега.

Гуардалавака Куба

7 място – плажът пред хотел “Интернационал”, Варадеро

Варадеро безспорно е най-известната плажна дестинация в Куба, но плажовете тук са почти като всички “стандартни” за Куба. Има обаче едно приказно място срещу хотел “Интернационал”. Като един от първите хотели в най-известния кубински курорт, “Интернационал” неслучайно е построен точно тук. С бялата си пясъчна ивица, простираща се на 200 м. пред хотела, някогашният “Интернационал” в соц стил е вече част от веригата Мелиа Варадеро 5* и е напълно реновиран. Прекрасно място, но с много туристи, което го поставя на седмо място в нашата класация.

Плаж Варадеро

6 място – плажовете на Кайо Санта Мария

Струва си да карате по магистрала в морето насред синьо-зелени води, нали? За да стигнете до Кайо Санта Мария ще минете през почти 50 моста северно навътре в Атлантическия океан. Изграждането на курорта Кайо Санта Мария започва в края на 80-те. Дългият почти 50-километров път минава през градчето Кабаирен и международното летище “Лас Брухас”, за да стигне до най-големия остров – Кайо Санта Мария. Кайо Санта Мария притежава прекрасни бели плажове и почти 10-километрова пясъчна ивица. Има доста хотели, но те са построени във вътрешността на острова и не пречат да се насладите на природните му дадености. Рифовете са сравнително навътре в морето.

Кайо Санта Мария Куба

5 място – Кайо Коко. Плажовете на Кайо Гилермо.

Подобно на Кайо Санта Мария, до плажовете на Кайо Коко се стига по магистрала в морето, която е дълга около 30 км. Малкото островче Кайо Гилермо се намира в най-западната част на Кайо Коко в провинция Сиего де Авила. Там ви очакват почти бял пясък, по-малко хотели и чиста синьо-зелена вода в архипелага Градините на Краля. Плажовете тук са най-добрите в района на Кайо Коко.

Кайо Гилермо

 

4 място – плажът Сирена, Кайо Ларго

Отново се връщаме на Карибско море, за да видим огромен плаж с много палми като на картичка. Плажът Сирена /Playa Sirena/ попада в защитена зона и тук строителството е забранено. Toй е изключително широк и дълъг и почти няма туристи. Плажът Сирена завършва с пясъчна коса, вдадена в морето, а само на метри от вас може да видите морски звезди, всякакви пъстроцветни риби в синьо-зелените морски води. Готови ли сте да се влюбите?

Плажа Сирена

 

3 място – Кайо Саетия, Олгин

Мястото и красотата му са невероятни – не случайно тук кубинският лидер, променил света, Фидел Кастро е имал вила, за да се откъсва от всичко и всеки. Островът е на 120 км. югоизточно от Олгин, Куба.  Всъщност в Куба “кайо” казват на неголям остров. Площта му е 42 кв. км. Островът се намира на входа на залива Нипе. Не се сещам за друго място в Куба, където може да си направите сафари като в Африка и да гледате антилопи, зебри и щрауси. Тук има само един малък хотел и абсолютно безвремие.

Кайо Саетия Куба

2 място – плажът Пунта Франсес, Остров на Младежта

Пунта Франсес съвсем спокойно може да бъде номер едно в нашата класация.  Мястото е резерват в западната част на най-южния и голям остров на Куба. Особеното на това място е, че е много трудно да се стигне до него. Първо трябва да стигнете до най-големия остров в акваторията на Куба само с полет или с кораб от Батабано. До южната част на острова на Младежта  се стига само с “открит лист” както в миналото в България или с контролирана екскурзия.

На това райско място няма никой! Игуани се боричкат на метри от вас, хутии се гонят в пясъка, а ако навлезте по белия като брашно пясък навътре в морето, стотици рачета панически ще се скрият в дупките си. В кристалните води може да видите костенурки, които снасят яйцата си тук по време на миграция. Безкрайна ивица от бял пясък и чисти води провокират хората, добрали се до това девствено място, да останат тук завинаги. За радост, все още никой не се е решил на такава стъпка. На около 15 км. се намира малкото рибарско селце Кокодрийо, основано от преселници от Каймановите острови.

Пунта Франсес Куба

1 място  – плажът Параисо, Kaйо Ларго

Дали заслужено, дали не, плажът Параисо, в превод “райският плаж” е може би най-добрият плаж в Куба. Сигурно има и други подобни плажове, но пясъчните дюни, образуващи малки заливчета в морето, безкрайното спокойствие, чистата вода, синьо-зелените хоризонти и малкото хора коронясват този плаж на карибския остров Кайо Ларго в Куба за най-добрия плаж в нашата класация. До него се стига по пясъчен път сред дюните. Има само един бар, където предлагат студено “Мохито” и “Куба Либре”. Барът, естествено, няма електричество… Заради такива места възприех девиза: животът е прекрасен, но за сметка на това дълъг…

Плажа Параисо Кайо Ларго Куба