Това е една доста трудна класация, имайки предвид, че Куба притежава стотици плажове и на Атлантическия океан, и на Карибско море. В териториите на Куба са хиляди малки островчета /кайоси/. В тази класация нареждаме плажовете по критерии  красота, чистота, коралови рифове и не на последно място без  тълпите туристи. Както и без спонсорирани предложения разбира се.

10 място. Плажа  Boca Ciega Гуанабо

Този плаж предизвиква малко аналогия в туристите на cuba.bgspace с плажа на река Велека близо до Синеморец България. Е, има 7 разлики 🙂

Boca Ciega притежава почти бял и сравнително фин пясък, по-бял от доста плажове във Варадеро.  Сравнително достъпен по магистралата от Хавана.  Намира западно 2 километра от Гуанабо на устието на река Boca Ciega. Във влажния сезон ще ви се наложи да пресечете реката вливаща се в океана, а в сухия ще видите просто огромна плажна ивица, заради пресъхващата река която изчезва 20 метра преди устието. Плажа Boca Ciega е почти в края на дългата плажна ивица, започваща от Тарара, следвайки Източните плажове или Playa Santa Maria и  Гуанабо.  Източните плажове са любими на хаванчани, купонджии, музиканти  и доста low budget туристи. Да не забравяме, че в Хавана освен Дипломатическия плаж, друг няма. Друг интересен факт е, че като прекосите реката след около 300 метра ще се озовете в съседен gay-friendly плаж. Така че внимавайте от кой бряг сте.

Плажа Гуанабо Куба

9 място. Плажа Анкон до Тринидад.

Прехвърляме се на Карибско море на юг. Плажа Анкон е част от 5 километрова ивица земя, вдадена на изток между залива Касилда и Карибско море. За съжаление тук има построени 3 хотела и в момента /към май 2020 година/ се строят още два хотела.  За това този плаж е по-назад в нашата класация. Но въпреки това плажа е достатъчно дълъг и просторен, за да не се чувствате като в Слънчев Бряг. Пясъка е жълт и малко по-едър до хотелите като е достатъчно плитък с пясъчно дъно. Любителите на коралите трябва да отидат на запад към селото Бока, където на  20 метра навътре ще видят прекрасни коралови образувания.

Плажа Анкон Куба

8 място. Плажа Гуардалавака

Отиваме доста на изток в близост до мястото, където Христофор Колумб е открил Америка. Тук има морски курорт на Атлантическия океан намиращ се на почти четиридесет километра северно от Олгин,  Източна Куба.  “ Гуардалавака“ означава буквално пази кравата. Плажната ивица не е много дълга, но за сметка на това имат ситен и бял пясък и рифове. Образуванията започват около 100-150 метра от брега.

Гуардалавака Куба

7 място. Плажа пред хотел Интернасионал, Варадеро.

Варадеро безспорно е най-известната плажна дестинация в Куба, но плажовете тук са почти като всички „стандартни“ ако можем така да го кажем такива за Куба. Има обаче едно приказно място срещу Хотел Интернационал. Той e един от първите хотели в най-известния кубински курорт и не случайно е построен точно тук. С бял пясък и широчина навътре 200 метра заема нашето седми място. Предишния соц хотел Интернационал е вече част от веригата Мелиа Варадеро 5 * и е напълно обновен и реновиран. Прекрасно място, но с много туристи. Затова заема седмо място.

Плаж Варадеро

6 място. Плажовете на Кайо Санта Мария

Струва си да карате по магистрала в морето всред синьо зелени води, нали? За да стигнете до Кайо Санта Мария ще минете през  почти 50 моста на север навътре в  Атлантическия океан. Изграждането на курорта Кайо Санта Мария започва в  в края на 80-те. Дългия почти 50 километров път свързва градчето Кабаирен, минава през международното летище на острова “ Лас Брухас“ за да стигне до най-големия Кайо Санта Мария. Кайо Санта Мария притежава прекрасни бели плажове и почти 10 километра пясъчна ивица. Има доста хотели, но те са построени навътре и не пречат да се насладите на красотата им. Рифовете са сравнително навътре в морето.

Кайо Санта Мария Куба

5 място. Кайо Коко. Плажовете на Кайо Гилермо.

Подобно на Кайо Санта Мария, до плажовете на Кайо Коко се стига до магистрала в морето която е дълга около 30 километра. Малкото островче Кайо Гилермо се намира в най-западната част на Кайо Коко в провинция Сиего де Авила. Почти бял пясък, по-малко хотели и чиста синьо зелена вода в архипелага Градините на Краля. Все пак и тук има доста хотели, но плажовете тук са най-добрите в района на Кайо Коко .

Кайо Гилермо

 

4 място. Плажа Сирена Кайо Ларго.

Отново се връщаме на Карибско море, за да видим един огромен плаж с много палми. Като рекламна картинка. Плажа Сирена /Playa Sirena/ попада в защитена зона и тук строителството е забранено. Toй е изключително широк и дълъг а почти няма туристи. Плажа Сирена завършва с пясъчна коса, вдадена в морето а само на метри от вас може да видите морски звезди, всякакви пъстроцветни риби и синьо зелено. Готови ли сте да се влюбите?

Плажа Сирена

 

3 място  Кайо Саетия , Олгин

Мястото и красотата му е невероятна и не случайно тук кубинския лидер, променил света Фидел Кастро е имал вила за да се откъсне от всичко и всеки. Острова е на 120 километра югоизточно от Олгин Куба.  Всъщност в Куба „кайо“ се казва на неголям остров. Площта му е 42 квадратни километра. Острова се намира на входа на залива на Нипе.Не се сещам за друго място в Куба, където oсвен всичко, може да си направите сафари като в Африка и да гледате антилопи, зебри и щрауси. Тук има само един малък хотел и абсолютно безвремие. Заради това плажовете на Кайо Саетия са в топ 3.

Кайо Саетия Куба

2 място Плажа Пунта Франсес, Остров на Младежта.

Пунта Франсес съвсем спокойно може да бъде номер едно в нашата класация.  Мястото е резерват в западната част на най-южния и голям остров на Куба. Проблема на това място и същевременно решението е, че е много трудно да се стигне до него. Първо трябва да стигнете до най-големия остров в акваторията на Куба само с полет или с кораб от Батабано.  До южната част на острова на Младежта  се стига само с „открит лист“ както в миналото в България или с контролирана екскурзия.

На това райско място  няма никой. Игуани се боричкат на метри от вас, хутии гонят в пясъка, а ако навлезте по белия като брашно пясък навътре стотици раци панически се крият в дупките си. В кристалните води може да видите костенурки, които снасят яйцата си тук по време на своята миграция.  Безкрайна ивица от бял пясък и чисти води провокират хората, добрали се до това девствено място да останат тук завинаги. Все още за радост никой не се е решил. На около 15 километра се намира малкото рибарско селце  Кокодрийо, основано от преселници от Каймановите острови.

Пунта Франсес Куба

1 място  Плажа Параисо Kaйо Ларго.

Дали заслужено, дали не плажа Параисо в превод  Райския Плаж е на първо място в нашата класация. Сигурно има и други подобни плажове, но пясъчните дюни, образуващи малки заливчета в морето, безкрайно спокойствие, чиста вода, синьо зелени хоризонти и малкото хора коронясват този плаж на карибския остров Кайо Ларго в Куба. До плажа Параисо се стига по пясъчен път всред дюните. Има само един бар, където предлагат студено мохито и Куба либре. Бара естествено няма електричество. Живота е прекрасен, но за сметка на това дълъг.

Плажа Параисо Кайо Ларго Куба